
Uitzending: woensdag 23 maart, 17.10 uur, NPO 2
Wat kan Nederland van Holi leren? Voor Hindoes is het Holi-feest een belangrijk moment, wereldwijd vieren zij daarmee de start van de lente. Het bekendste van Holi is dat iedereen elkaar met gekleurd poeder besprenkelt. Doordat iedereen met kleur is besprenkeld, zie je geen onderscheid meer in uiterlijk tussen mensen, iedereen is gelijk. Deze boodschap probeert Tweede-Kamerlid Tanja Jadnanansing mee te geven aan de MBO- studenten die zij wekelijks coacht. Maar het Holi-feest heeft zoveel meer betekenissen wat zou Jadnanansing nog meer meegeven aan Nederland?
Ook voor niet-Hindoes
Jadnanansing gaat in gesprek met verschillende mensen over de betekenissen van Holi. zij praat met een hindoegeestelijke die vertelt over de oorsprong van Holi. Wat gebeurt er eigenlijk op deze dag en waar staat men bij stil? Vervolgens gaat zij naar Den Haag en praat met de organisator van de grootste Holi-viering van het land. Midden in de Schilderswijk wordt het Holi-feest uitgebreid gevierd. Hindoes en niet-Hindoes zijn op deze dag ondergedompeld in gekleurd poeder. Hoe heeft hij de mensen in zijn wijk kunnen inspireren om mee te doen aan het Holi-feest?
Holi in de zomer?
Maar Jadnanansing praat ook met organisator van een festival waarin het gedachtegoed van het Holi-feest gebruikt wordt voor een feest in de zomer. En dit roept tegenstand op, want bij Holi wordt de start van de lente gevierd. Jadnanansing gaat ook in gesprek met de tegenstanders. Is het juist niet fijn dat het gedachtegoed van Holi verspreid wordt?
Inspiratie
Bij Holi hoort ook gezellig samenzijn, met daarbij lekker eten. Jadnanansing nodigt haar studenten uit en praat aan de keukentafel na over haar zoektocht naar de verschillende betekenissen. Wat nemen haar studenten mee als inspiratie?