Hendrik Atze van Doezum is Geschiedenisdocent van het jaar 2022

Geschiedenisdocent 2022

Hendrik Atze van Doezum van het Lauwerscollege in Buitenpost, is in het Rijksmuseum, uitgeroepen tot de Geschiedenisdocent van 2022.

Hendrik werd in een fantastisch auditorium, vol met spandoeken en gejuich, uitgeroepen tot de winnaar van de negende editie van de Geschiedenisdocent van het jaar verkiezing, georganiseerd door het Rijksmuseum in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief.

Hij ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Noraly Beyer, mediadirecteur van de NTR Willemijn Francissen en Afelonne Doek, directeur van het Nationaal Archief.

Winnaar Hendrik Atze van Doezum: ‘Geschiedenis gaat niet alleen over geschiedenis, maar ook over het heden en misschien wel meer over de toekomst, onze Mbo’ers zijn de mensen van deze toekomst’.

Juryvoorzitter Noraly Beyer: ‘Het is ontroerend om te horen en te zien hoe deze docent met jeugdig elan, zo overtuigend en met zoveel passie het heden verklaart uit het verleden’.

Ambassadeur
Henrik zal een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs zijn, neemt een lesvideo op én mag met de hele klas naar het Rijksmuseum. De gehele top 3 wordt met hun leerlingen uitgenodigd voor een bezoek aan het Nationaal Archief in Den Haag.

Zoektocht
De zoektocht naar de geschiedenisdocent begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s droegen meer dan honderd leraren voor. Een jury van prominente didactici en historici onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer selecteerde uit de aanmeldingen tien leraren en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van zes leraren van wie videoportretten zijn gemaakt. Uit deze shortlist is een top drie gekozen:  Hendrik Atze van Doezum (Lauwers College, Buitenpost), Daan Krahmer (Eckartcollege Eindhoven), Mayella Urlings (ROER College Schöndeln, Roermond) uit wie de jury nu de beste geschiedenisdocent van het jaar heeft gekozen.

De jury

 • Voorzitter: Noraly Beyer
 • Hanneke Tuithof, Vakdidacticus geschiedenis + onderzoeker gammadidactiek - Universiteit Utrecht en hoofddocent lectoraat curriculumvraagstukken Hogeschool Utrecht
 • Evita Otten, Havo (VWO) 5 Joke Smit school, Amsterdam.
 • Ibtissame Mossaber, Havo (VWO) 5 Joke Smit school, Amsterdam.
 • Ton van der Schans, voorzitter Vereniging Geschiedenisdocenten Nederland en geschiedenisdocent PABO Driestar Gouda.
 • Tim Huijgen, Opleider vakdidacticus en onderzoeker Universiteit van Groningen
 • Laura Isherwood, docentgeschiedenis International School Den Haag en actief Euroclio
 • Femke Veltman, regisseur op de geschiedenisafdeling van omroep NTR
 • Ina Dijkman, hoofd Dienstverlening Nationaal Archief
 • Valentijn Rambonnet, docent Cultureel Erfgoed, Reinwardt
 • Jeroen ter Brugge, conservator Maritieme collectie Rijksmuseum

Meer nieuws