Het onderzoek ‘Groente van Mars’ van de Wageningen University is de winnaar van de eerste Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project van Wageningen UR-onderzoeker Wieger Wamelink, onderzoekt het kweken van groenten op nagemaakte Mars- en maanbodems. Op woensdag 2 november maakte Klokhuis-presentatrice Eva Cleven de winnaar bekend tijdens de kinderopening van wetenschapsfilmfestival InScience.
Over de Klokhuis Wetenschapsprijs
De nieuwe prijs van Jeugdprogramma Het Klokhuis (NTR) richt zich op wetenschappelijk onderzoek dat relevant en interessant is voor kinderen. De Klokhuis Wetenschapsprijs is dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Uit 35 inzendingen, afkomstig van universiteiten en umc’s, zijn zes genomineerden onderzoeken gekozen.
Winnaar Groente van Mars - dr. Wieger Wamelink, Wageningen University,
De winnaar is gekozen door een kinderjury, bestaande uit 16 leerlingen uit groepen 7/8 van Gelderse basisscholen en door de redactie van Het Klokhuis. Een van de criteria van de jury was dat het onderzoek bijdraagt aan de toekomst van kinderen en positieve impact heeft op de samenleving.
Jury: “We vinden het goed dat er aan onze generatie wordt gedacht en dit was een van de meest interessante onderzoeken voor kinderen. Ook zullen we het in de toekomst wel nodig hebben, omdat we dan misschien op Mars gaan wonen.”
Het onderzoek riep ook veel vragen op: “Hoe ziet groente op Mars eruit?” en “Hoe smaakt groente op Mars?” Winnaar Wieger Wamelink demonstreerde tijdens de opening de groenten die gekweekt zijn op nagemaakte marsbodems en liet de kinderen uit het publiek de groenten proeven.
Wageningen UR-onderzoeker Wieger Wamelink is erg blij met de prijs: “Het is vooral leuk omdat het de Klokhuisprijs is, een programma voor kinderen; de marsbewoners van de toekomst” Aan het onderzoeksgebied van het onderzoek ‘Groente op Mars’ wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd.
In samenwerking met NEMO Science Museum.
InScience is het grootste wetenschapsfilmfestival van Nederland dat zich richt op het snijvlak tussen wetenschap, maatschappij en kunst. Het programma bestaat uit wetenschapsfilms, debatten, een educatieprogramma voor jongeren en kunst. De tweede editie van het festival vindt plaats van 2 tot en met 6 november in LUX, Nijmegen.
Partners InScience 2016:
Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Radboudumc, ArtEZ, Synthon, NXP, Max Planck Institute for Psycholingsuistics, LUX, Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen, NEMO Science Museum, NTR en Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.