Kijkers over Indonesia roept!

Een selectie uit de mails en berichten die de NTR ontving naar aanleiding van de serie Indonesia roept! Daarin volgt Hans Goedkoop het spoor van zijn ‘Indische opa’ Rein van Langen tussen diens geboortejaar 1898 en de bloedige onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië eind jaren veertig. Aan de hand van het leven van ‘opa Rein’ ontstaat een gevarieerd beeld van de gecompliceerde relatie tussen Nederland en Indonesië tussen 1900 en 1950 – zo zagen ook de kijkers.

"Van harte gefeliciteerd met de geweldige serie Indonesia roept! Het wordt tijd dat Nederland “in het reine komt” met zijn/haar geschiedenis. Zeer mooi gemaakt aan de hand van een persoonlijke zoektocht."

"Wat ik zo ontzettend knap vind aan Indonesia roept! is hoe de complexiteit van een historische gebeurtenis ontrafeld wordt, zodat alle details op hun plek vallen. Daarbij nog de integriteit: de geïnterviewden vertellen hun verhaal vanuit hun eigen perspectief, wat blikverruimend werkt."

"Ik volg met veel belangstelling de uitzendingen van andere tijden in Indië. Ik ben de dochter van een vader die gewerkt heeft aan de Pakan Baroe spoorlijn. Mijn vader heeft het overleefd, maar dat heeft wel gevolgen gehad voor mijn leven. Ik ben er nog alle dagen mee bezig.

"Geweldige docu. Complimenten aan alle makers!"

"Wat vind ik dit interessant! Veel respect voor Hans Goedkoop dat hij de confrontatie met het verleden durft aan te gaan wetende dat het heftig zou worden. Ik hoop dat mijn dochter op de middelbare meer les krijgt over het koloniale verleden van Nederland waarin meerdere kanten belicht worden. Voor nu leer ik weer heel veel van Hans Goedkoop, dank!"

"Hulde! Prachtig document, met veel melancholie vanuit Hans zijn kant en de echte waarheidsvinding! Prachtig hoe je van die twee uitersten een gave documentaire kunt maken, en dan in het midden van het spectrum kunt blijven."

"Beste Hans en team, dank voor jullie indrukwekkende documentaire. Vroeger kreeg ik dit niet mee in de geschiedenisles."

"De familie van mijn vader en mijn schoonvader hebben veel Indonesische herinneringen. Sprak vanmiddag onverwacht een gymnasium eindexamenkandidaat. Indonesië schijnt voor het komende eindexamen bevraagd te worden. Ik heb haar aangeraden met haar klas naar deze uitzendingen te gaan kijken. Als ik erover praat is deze serie naar mijn idee niet genoeg bekeken!!!! Tot nu toe vind ik bijzonder dat alles zo beschaafd wordt besproken en afgewogen! Een enorm compliment voor Hans Goedkoop die ik graag hiervoor zou willen bedanken. Dit zijn zulke belangrijke geschiedenislessen, daar heb je je hele leven wat aan. Ook een les hoe je met elkaar op plezierige wijze kunt omgaan ook al ben je het niet altijd met elkaar eens. Ook een broodnodige levensles!"

"Ik kijk met enorm veel belangstelling naar Indonesia roept! Wat ongelofelijk veel speurwerk heeft u hiervoor moeten doen en wat ontzettend veel beelden zijn er nog aanwezig in de archieven! En wat ik zo ontzettend knap vind - en mede daardoor maken uw producties het voor mij ook zo aantrekkelijk - is hoe u de complexiteit van een historische gebeurtenis / periode zó kunt ontrafelen en alle details op hun plek kunt zetten, waardoor zelfs ík de verbanden en de logica der dingen ga zien. Fantastisch! Daarbij nog de integriteit en de niet-vooringenomenheid: U laat de geïnterviewden hun verhaal vertellen vanuit hun eigen perspectief, wat blikverruimend werkt. Bij het kijken naar de uitzending moet ik af en toe op de pauzeknop drukken om alles wat ik net gezien en gehoord heb te laten bezinken en volledig tot mij te laten doordringen voordat ik weer verder kan. Het is zóveel informatie. Gelukkig zijn de uitzendingen ook nog terug te kijken. Ik zie uit naar de nog komende afleveringen. Heel veel dank voor al uw prachtige werk. Daarvoor zou wel eens een dikke prijs mogen worden uitgereikt, als je het mij vraagt!"