Meer informatie

Reconstructie 
De NTR en producent CCCP duiken in een vierdelige documentaireserie in de achtergronden van het drama. Wie was Frank Oranje en welke rol speelden zijn naaste collega’s en toezichthouders? Wat zegt deze zaak over het onkreukbaar geachte notariaat, over de reputatie van de landsadvocaat en de integriteit in een wereld waar je juist de hoogste standaarden verwacht? Hoe kan het dat niemand deze fraude heeft opgemerkt? Een journalistieke vertelling van hoe deze jarenlange fraude onder de ogen van de slimste juristen van het land heeft kunnen gebeuren.  

Jeroen Spitzenberger als verteller 
De serie heeft een bijzondere vorm, waarin acteur Jeroen Spitzenberger als verteller fungeert. Barbara van der Klis, hoofdredacteur informatie bij de NTR: “Juist omdat het zo’n gevoelige en belangrijke zaak is, wilden we niet in de traditionele visuele patronen vervallen. We vertellen het verhaal aan de hand van de feiten, zonder effectbejag, maar wel op een manier waarop de impact van de affaire voor een groot publiek duidelijk wordt. Reconstructie-elementen, journalistiek onderzoek en een verteller als rode draad geven zowel inhoudelijk als visueel een afwisselend beeld van een zaak die veel groter is dan alleen het schandaal zelf. Uiteindelijk gaat het toch om het belang van onafhankelijkheid en integriteit van de verschillende machten in een rechtsstaat. Die achtergrond en de vragen daarbij wilden we schetsen, naast de reconstructie van de fraudezaak zelf.” 

Dubbelrol overheid 
Door de fraude komt het gerenommeerde kantoor in een ander daglicht te staan. Kamerleden stellen scherpe vragen. Het kantoor verdedigt en adviseert de regering in vele gevoelige zaken, zoals de Toeslagenaffaire en bij de gaswinning in Groningen. Ook heeft Frank Oranje geholpen om de financiële belangen van ministers Grapperhaus, Kaag en Wiebes op afstand te zetten in verband met hun aantreden als minister. De overheid is daarmee de grootste klant van Pels Rijcken. Tegelijkertijd is de overheid ook gedupeerd door de fraude. Uit WOB-stukken opgevraagd door journalisten van het NRC blijkt dat de overheid worstelt met deze dubbelrol. De gevolgen van de fraude zijn groot en ontrollen zich nog steeds. Het kantoor en de overheid zijn door de fraudezaak in grote verlegenheid gebracht.  

Tweede Kamerdebat rond zomer 
De Commissie Silvis heeft onderzocht of de staat zich ook door andere advocatenkantoren kan laten vertegenwoordigen dan alleen Pels Rijcken. De Tweede kamer debatteert einde zomer over de toekomst van de juridische vertegenwoordiging van de staat en dus de toekomst van het instituut de landsadvocaat.  

Strafrechtelijk onderzoek 
Ondanks de dood van Oranje loopt het strafrechtelijk onderzoek door. Het OM wil daar tot op heden geen mededelingen over doen. Wel is duidelijk geworden dat het Bureau Financieel Toezicht aangifte heeft gedaan tegen de weduwe Oranje wegens mogelijke strafbare feiten. De miljoenen die Oranje verduisterde, zijn nog steeds niet gevonden.