Afleveringsinformatie

Aflevering 1 (1 mei): Hanso Idzerda
Diederik Jekel gaat in deze aflevering 100 jaar terug in de tijd. Hij brengt een ode aan Hanso Idzerda, die als eerste Nederlander een radio-uitzending maakte. En die uitzending, met alle techniek die daarbij hoort, gaat Jekel opnieuw maken.

Aflevering 2 (8 mei): Jan van der Heyden
Diederik stapt in de wereld van Jan van der Heyden. De man die zo’n 400 jaar geleden een uitvinding deed die vele mensenlevens heeft gered. Hij bedacht de slangbrandspuit. En die gaat Jekel proberen na te maken om er volgens een heuse brand mee te blussen. 

Aflevering 3 (15 mei): Caroline Bleeker
Diederik stapt in de voetsporen van Caroline Bleeker, een vergeten held uit de Nederlandse wetenschap. Zij maakte de fasecontrastmicroscoop en daarmee heeft ze de wereld veranderd. Dit apparaat maakte bijvoorbeeld IVF mogelijk. Jekel gaat proberen levende cellen te bekijken met een eigen gemaakte replica van dit ingewikkelde apparaat.

Aflevering 4 (22 mei): Gerard Heymans en Antonia Barkey
Gerard Heymans en Antonia Barkey worden gezien als de grondleggers van de Nederlandse psychologie. En Diederik Jekel gaat hun meest tot de verbeelding sprekende experiment opnieuw doen. Hij gaat proberen te bewijzen dat telepathie echt bestaat.

Aflevering 5 (29 mei): Sibrandus Stratingh
Sibrandus Stratingh is een briljante Nederlander. Bijna 200 jaar geleden bedacht hij de allereerste elektrische auto. In een groots experiment gaat Jekel die baanbrekende auto na proberen te bouwen om er vervolgens ook nog mee te gaan rijden. 

Aflevering 6 (5 juni): Willem Kolff
Diederik Jekel duikt in de wereld van Willem Kolff. De Nederlandse arts die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit een naaimachine-motor, een worstenvel, een pomp uit een oude T-Ford en een stuk bommenwerper de allereerste kunstnier maakte. En die gaat Jekel ook proberen te maken.

Aflevering 7 (12 juni): Willebrord Snellius
In deze aflevering meet Diederik de omtrek van de aarde. En dat doet hij zoals de Nederlander Willebrord Snellius dat 400 jaar geleden al deed. Een baanbrekend experiment dat de wereld heeft veranderd.

Aflevering 8 (19 juni): Willem Einthoven
Willem Einthoven ontving in 1924 als één van de weinige Nederlanders de Nobelprijs voor de Geneeskunde. En die kreeg hij voor zijn werk aan een zeer ingenieus apparaat waarmee hij de geheimen van het hart blootlegde: de allereerste ECG. En Diederik Jekel gaat dat apparaat namaken en testen.

Jekels Jacht wordt voor de NTR geproduceerd door CCCP.