WK serie 2022

Drie nieuwe afleveringen van het sportgeschiedenisprogramma van NOS en NTR in aanloop naar het WK in Qatar plus een online serie over ‘omstreden toernooien’ (i.s.m.Andere Tijden)

Zondag 13, 20 en 27 november, steeds rond 22.00 uur op NPO 1
Presentatie: Tom Egbers

Wat gebeurde er in de rust van de kwartfinale tegen Brazilië op het WK van 2010, toen Oranje aanvankelijk werd weggespeeld, maar alsnog won? De kunstzinnige goal van Dennis Bergkamp tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK van 1998 kwam niet uit de lucht vallen. Daar gingen vele ‘voorstudies’ aan vooraf. En herkennen we in de voetballer die Oranje-coach Louis van Gaal ooit was al de toekomstige toptrainer? Drie nieuwe afleveringen waarin Andere Tijden Sport op zoek gaat naar niet eerder vertelde verhalen. Plus een online serie over toernooien die net als het WK in Qatar omstreden waren.

Dennis Bergkamp

Zondag 13 november: WK 1998: Het meesterwerk van Dennis Bergkamp

WK 1998, kwartfinale Nederland-Argentinië. Het is 1-1 en de wedstrijd stevent af op een verlenging. Dan verstuurt Frank de Boer een pass vanaf eigen helft. Dennis Bergkamp neemt de bal gracieus aan, stuurt met een subtiel tikje verdediger Ayala het bos in en schiet de bal met de buitenkant van zijn voet in de bovenhoek. Het is 2-1 in de laatste minuut. Oranje naar de halve finale. Jack van Gelder wordt gek en scandeert Bergkamps naam talloze malen. Maar hoe bijzonder ook, dit kunstwerk komt niet uit de lucht vallen. Er gingen vele ‘voorstudies’ aan vooraf, zo laat Andere Tijden Sport zien. Tom Egbers spreekt met voetballiefhebbers in Amsterdam en Londen. Verder met Frank de Boer, Jan Wouters en Guus Hiddink. Hoogleraar bewegingswetenschappen Geert Savelsbergh laat minutieus zien hoe Bergkamp beweegt en zich daarmee onderscheidt van andere voetballers. David Winner, de Britse biograaf van Bergkamp, focust vooral op hoe Bergkamp ruimte zoekt en vergelijkt hem daarin met de grote Nederlandse schilders. Eén schilder in het bijzonder (en nee, het is niet Rembrandt).

Andere Tijden Sport Louis van Gaal

Zondag 20 november: De voetbaljaren van Louis van Gaal

Louis van Gaal, de coach van het Nederlands elftal op het WK van Qatar, heeft zelf ook gevoetbald. Bij Ajax, FC Antwerp, Telstar en vooral bij Sparta. Hij beëindigde zijn voetbalcarrière bij AZ, waar hij als assistent-trainer ook de basis legde voor zijn imposante trainersloopbaan. In de voetballer Van Gaal huisde al een trainer. Tot ergernis soms van spelers en coaches. Andere Tijden Sport ging op zoek naar de meest opmerkelijke beelden uit de voetbaljaren van Louis van Gaal en tekende verhalen op uit de monden van oud-ploeggenoten als René van der Gijp (Sparta), Bas van Noortwijk (ook Sparta), René Desaeyere (FC Antwerp) en Pier Tol (AZ). Ook journalist Leo Driessen maakte de voetballer Van Gaal van nabij mee. Voor het eerste grote succes van Louis van Gaal moeten we terug naar 1970 als hij, 19 jaar jong, kampioen wordt met RKSV De Meer. Medespelers van dat kampioenselftal halen herinneringen op. Het eindresultaat is een kleurrijk verhaal dat nu eens de voetballer Louis van Gaal centraal stelt. Andere Tijden Sport nodigt Van Gaal vervolgens uit om dat eindresultaat met eigen ogen te bekijken.

Andere Tijden Sport WK 2010: De magische ommekeer in de rust

Zondag 27 november: WK 2010: De magische ommekeer in de rust 

    Wat gebeurde er in de rust van de kwartfinale tegen Brazilië op het WK van 2010? Oranje werd weggespeeld in de eerste helft, maar won toch. En haalde uiteindelijk de finale. De wedstrijd tegen Brazilië begint dramatisch. Oranje haalt met 0-1 de rust. Het had zomaar 0-2 of 0-3 kunnen staan. De koppies hangen omlaag als de spelers  de kleedkamer binnen lopen. Coach Bert van Marwijk begint aan zijn magische speech. In pakweg drie minuten weet hij een negatieve sfeer om te zetten. Het wordt uiteindelijk 2-1, na een tweede helft waarin Oranje in niets lijkt op de ploeg uit de eerste 45 minuten. Wesley Sneijder scoort twee keer, en één van die goals maakt hij zowaar – en tot zijn eigen verbazing - met het hoofd. Hoe is zo’n ommekeer mogelijk? Met Bert van Marwijk, Dick "Coocky" Voorn, Wesley Sneijder, André Ooijer en Kees Jansma.