Andere Tijden Sport 2024

Andere Tijden Sport 26 mei

Het vergeten EK van 1980

Zondag 26 mei, 22.30 uur op NPO 1
Een overtrainde selectie, een keeper die wordt gepest en spelers die meer hun transfers bezig zijn dan met Oranje: welkom bij het EK van 1980. Een EK om snel te vergeten.

Het Europees Kampioenschap voetbal van 1980 is in Nederland de geschiedenis ingegaan als een totale mislukking – en het begin van de magere jaren voor Oranje. Na de WK-finales van 1974 en 1978 denken de spelers die EK-titel in Italië wel even op te halen. Ze nemen, samen met bondscoach Jan Zwartkruis (na het WK ’78 gepromoveerd van assistent tot bondscoach) een single op met André van Duin (‘Nederland, die heeft de bal’) en reizen met veel verwachtingen naar Napels, waar de eerste wedstrijden op stapel staan. Ook de Amsterdamse cafévrienden Rooie Cor, Karel, Fred en Cor reizen vol goede moed af. Cor steelt de show tijdens de eerste wedstrijd tegen Griekenland, als hij verkleed als André van Duin de tribunes bespeelt. Daarmee is ook zo'n beetje het enige hoogtepunt van de wedstrijd genoemd, want meteen al blijkt: Oranje speelt mat en ongeïnspireerd. In de loop van het toernooi gaat het van kwaad tot erger: frustraties, hard spel, vroege uitschakeling. Wat is er aan de hand?

Achter de schermen blijkt van alles gaande, waar zowel de KNVB als de Oranje-supporters geen weet van hebben. De selectie is door bondscoach Zwartkruis - van huis uit militair – zodanig gedrild dat er geen fut meer in zit. De derde keeper, jongeling Hans van Breukelen, wordt door de oudere spelers gepest. Het hotel waar de spelers verblijven zit vol toeristen, die gewoon in en uit lopen, net als de pers. En dan zijn sommige spelers ook nog eens druk met mogelijke transfers naar Italië, waar de transfermarkt in 1980 net weer open is gegaan na een jarenlang verbod. 

Andere Tijden Sport met Bennie Wijnstekers, René en Willy van de Kerkhof, Hans van Breukelen, Eric Vilé (destijds voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB) en met Rooie Cor, Karel, Fred en Cor, die in hun stamcafé La Bastille samen met Dione de Graaff terugkijken op hun ervaringen. Met dit toernooi zijn de gouden jaren van Oranje even voorbij – tot de Europese titel van ’88. Van de selectie van 1980 is er dan nog maar eentje over: Hans van Breukelen. De man die gepest werd in 1980 en uitgroeit tot held in 1988.

De-broers Koeman december 1983 Zeist interland tegen Malta

Koeman & Koeman

Zondag 2 juni om 22.05 uur op NPO 1
Opgegroeid tussen de flats in de Groningse wijk de Wijert, samen Europees Kampioen in ’88 en nu aan het roer bij Oranje: Andere Tijden Sport portretteert de tegenpolen Erwin en Ronald Koeman.

‘Erwin lijkt op mij, Ronald op zijn vader,’ zegt moeder Marijke over haar zoons. Erwin de elegante en bescheiden voetballer, Ronald de mannetjesputter en leider. Zo is het altijd al geweest, vanaf hun vroege voetbaljaren bij vv Helpman tot hun huidige status bij Oranje als assistent-bondscoach en bondscoach. Deze zomer gaan ze proberen Oranje te laten schitteren op het EK in Duitsland. Andere Tijden Sport nam ze mee naar München, waar ze in 1988 als voetballers de titel pakten. Veel is er veranderd in het Olympiastadion, maar toch niet alles, ontdekken ze.

Van jongs af aan waren Erwin en Ronald bezeten van voetbal. Zo zeer zelfs dat hun moeder hun lunch soms vanaf de flat naar beneden gooide. ‘Ze kwamen gewoon niet naar boven om te eten, wilden alleen maar voetballen.’ Tussen diezelfde flats in de Wijert vertellen jeugdvrienden van toen over die tijd. Bij vv Helpman, de club waar het ooit echt begon voor de broers, gaat Andere Tijden Sport op zoek naar medespelers van de jonge Koemannen. Totaal verschillende karakters, zoveel is wel duidelijk. Maar beiden volledig in de ban van de bal. En tussen alle gesprekken door schemert het gemis van vader en steunpilaar Martin Koeman, wiens hart het in 2013 begaf. Dat is ook de grootste zorg van hun moeder: ze mogen dan een leeuwenhart hebben, de Koemannen, het is wel een hart dat erfelijk belast is.

In aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs komt Andere Tijden Sport met vier dagelijkse afleveringen op NPO 1:

Maandag 22 juli, 22.20 uur: Inge de Bruijn
Dinsdag 23 juli, 22.25 uur: Tinus Osendarp
Woensdag 24 juli, 22.25 uur: Orhan Delibas
Donderdag 25 juli, 22.00 uur: Vrouwen hockeygoud 2012

Meer informatie volgt.