Water Crime is vanaf 19 december exclusief te zien op NPO Start

2023 is het warmste jaar ooit gemeten. Drinkwater wordt daardoor steeds schaarser en waardevoller. Hierdoor ontstaat een nieuwe vorm van criminaliteit: waterdiefstal. De vierdelige serie Water Crime duikt in de duistere wereld achter droogte en hierin wordt het mondiale watertekort gelinkt aan een plaats delict inclusief een slachtoffer, ooggetuigen, verdachten en een dader.

Een dode man in de Mexicaanse woestijn, een fatale val van een Spaanse peuter in een put, een verkrachting in Nairobi en explosies op een waterpijp bij een Grieks eiland.

Elke aflevering in Water Crime toont een andere plek in de wereld waar water verdwijnt en morele dilemma’s ontstaan. Maar wie heeft het water het meest nodig? Is de ‘watermaffia’ altijd de slechterik of juist niet? Er is maar één zekerheid: geen water, geen leven.

Regisseur Yvonne Roerdink: ‘De klimaatcrisis is een watercrisis. Dit jaar waren er nieuwe hitterecords in Zuid-Europa en temperaturen tot 50 graden in China en de Verenigde Staten. Door het hete weer wordt drinkwater steeds schaarser en ontstaat er op veel plekken een machtsstrijd rondom water. Dat gegeven hebben we als uitgangspunt genomen voor deze serie. Want droogte lijkt een abstract probleem, maar het zijn ook alle keuzes die wij Nederlanders maken. Denk aan aardbeien en avocado’s uit Spanje die bewaterd worden met water uit illegale putten en die wij hier opeten. Deze serie zet de kijker hopelijk ook aan het denken.’