Bergbeklimmers die de dood in de ogen hebben gekeken, daar kan documentairemaker David de Jongh geen genoeg van krijgen. Juist de bloedstollende verhalen van dappere alpinisten maken hem rustig als hij zelf angstig is. Op zoek naar extreme tochten kwam hij op het spoor van de beklimming van de Annapurna in 1977, een expeditie van een groep Nederlandse klimmers, die geen angst leken te kennen. In de vierdelige podcast Sisyphus reconstrueert hij hoe de tocht verliep, samen met vijf klimmers van toen.

Sisyphus is een productie van DOCS en NPO Radio 1 en is vanaf 25 augustus te beluisteren via de populaire podcastplatforms.



Waarom beklim je een berg? Omdat-ie er staat, zal de alpinist zeggen. David de Jongh vergelijkt de bergbeklimmer met Sisyphus, de mythische figuur, die gedoemd was een rots naar de top van de berg te sjouwen, waarna de rots naar beneden rolde en Sisyphus weer opnieuw moest beginnen, tot in het oneindige. Volgens Albert Camus is Sisyphus een held en is zijn arbeid een metafoor voor het leven zelf - een ogenschijnlijk zinloze exercitie - maar misschien zit de zin in het sjouwen zèlf. Alpinisten zijn de krijgers van Camus, die steeds weer zin vinden in het ogenschijnlijk zinloze.

Met de podcast Sisyphus onderzoekt David wat deze krijgers beweegt, waar ze tegenaan lopen en hoe ze met elkaar omgaan. Maar vooral: hoe kan een alpinist in een toestand van continu levensgevaar overleven? Om deze vragen te beantwoorden besloot hij om één legendarische bergbeklimming minutieus te reconstrueren, met hulp van de klimmers van toen.

In de herfst van 1977 deden elf Nederlanders een eerste poging om boven de 8000 meter te komen. De klimmers vertrokken naar de Himalaya om daar, gesteund door sherpa’s en dragers, de Annapurna te bedwingen, een berg die berucht is om haar vele lawines. Sisyphus vertelt het verhaal van hun moeizame tocht, waarbij de Nederlanders intense momenten van geluk, schoonheid, ontberingen en gevaar beleven. Een tocht die bij David talloze vragen oproept: Wat doe je als je tentgenoot zijn stinkende pisfles steeds open in de tent laat staan? Hoeveel is je eigen prestatie waard, als de sherpa’s alles dragen en het pad effenen? Hoe ga je verder als je net een stuiflawine hebt overleefd? En moet de klimmer een egocentrisch beest zijn, of juist een groepsdier gericht op harmonie? 

Alpinist Mathieu van Rijswick: "Een tocht als die naar de Annapurna in 1977 was statistisch even risicovol als een verblijf in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog." 

David de Jongh maakt met Sisyphus een audioverhaal met komische en ontluisterende botsingen die we dankzij het rijke archiefmateriaal, dagboek-citaten en onlangs teruggevonden walkie-talkie-gesprekken, van minuut tot minuut kunnen volgen.

Sisyphus is een podcast gemaakt voor de NTR en NPO Radio 1 en kwam tot stand met steun van het NPO-fonds.

Credits
Montageadviezen: Hans Aarsman
Eindredactie: Jair Stein
Muziek: Alex Simu, Matthias Konrad, George DumItriu, Alex Simu