Filmagenda

Met mes programmapagina

Met mes

Vrijdag 8 december om 23.45 uur op NPO 3
Wanneer Eveline’s gloednieuwe fotocamera wordt gestolen, dikt zij het verhaal van de beroving een beetje aan om haar geld van de verzekering terug te krijgen. Maar als de dader wordt gevonden, blijkt deze kleine leugen een kettingreactie van gebeurtenissen in gang te hebben gezet die alleen maar verliezers kan opleveren.

Nederland, 2022
Regie: Sam de Jong
Met onder meer: Hadewych Minis, Shahine El-Hamus en Gijs Naber

Do Not Hesitate

Do not hesitate

Donderdag 14 december om 23.15 uur op NPO 3
Tijdens een vredesmissie in het Midden-Oosten zijn drie jonge soldaten, Erik, Roy en Thomas, op zichzelf aangewezen als hun militaire voertuig met pech midden in de woestijn vast komt te staan. Steeds meer losgezongen van de werkelijkheid proberen de soldaten het hoofd koel te houden. Ze verliezen echter grip op de situatie als ze de 14-jarige Khalil ontmoeten en hij vervolgens weigert te vertrekken. Rampzalige gebeurtenissen stapelen zich op en de soldaten voelen zich gedwongen om de jongen een vijandig gebied in te volgen op zoek naar water. Hun paranoia neemt langzaam maar zeker toe. Waar leidt hij ze eigenlijk naartoe en kunnen ze hem wel vertrouwen?

Nederland/Griekenland, 2021
Regie: Shariff Korver
Met onder meer: Joes Brauers, Spencer Bogaert en Tobias Kersloot 

Benedetta

Vrijdag 15 december om 00.15 uur op NPO 2
Italië, eind 16e eeuw. De jonge Benedetta Carlini besluit om als novice in te treden in een klooster in het dorpje Pescia, Toscane. Wanneer ze vervolgens beweert dat ze Jezus kan zien, is de kloostergemeenschap in rep en roer. Zijn haar visioenen echt of houdt Benedetta iedereen voor de gek? Terwijl buiten de kloostermuren de pest genadeloos toeslaat, bereikt het machtsspel tussen Benedetta's voor-en tegenstanders ongekende hoogtes.

Frankrijk, België/Nederland, 2021
Regie: Paul Verhoeven
Cast: Virginie Efira, Daphné Patakia en Charlotte Rampling

The Farewell (hh)

Vrijdag 29 december om 00.00 uur op NPO 2

Een leugen voor oma pakt bitterzoet én komisch uit.
Wanneer de familie van Billi erachter komt dat hun geliefde grootmoeder terminale longkanker heeft, besluiten ze om haar niet in te lichten. In plaats daarvan plannen ze een geïmproviseerde bruiloft in hun moederland China. Als Billi, tegen haar principes in, toch besluit om te gaan komt ze in aanraking met het leven dat ze als 6-jarige gedwongen moest opgeven, haar eigenzinnige grootmoeder en de kracht van onuitgesproken liefde.

Verenigde Staten/China, 2019
Regie: Lulu Wang
Met onder meer: Awkwafina, Tzi Ma


Zappbios: Iep! (hh)

Zondag 31 december om 13.25 uur op NPO Zapp
Familiefilm over Viegeltje, die op een meisje lijkt maar vleugels heeft in plaats van armen. Vogelkijker Warre vindt haar onder een struik en neemt haar mee naar huis. Warre en zijn vrouw Tine besluiten Viegeltje te houden en haar op te voeden als een gewoon meisje. Maar Viegeltje is geen gewoon meisje en ze vliegt weg. Ze wil met de andere vogels mee naar het zuiden. Het wordt een lange, avontuurlijke reis.

Nederland/België, 2010
Regie: Ellen Smit en Rita Horst
Met o.a: Huub Stapel, Joke Tjalsma en Madelief Vermeulen.

Lepel (hh)

Donderdag 4 januari om 13.35 uur op NPO Zapp
Lepel gaat over het negenjarige jongetje Lepel dat bij zijn gemene oma Koppenol moet wonen omdat zijn ouders al heel lang op reis zijn. Wanneer hij op een dag de kans krijgt, verstopt hij zich in een warenhuis. Hij raakt bevriend met het stoere meisje Pleun, dat stiekem achter de truien in het warenhuis woont. Samen met verkoper Max en Pleun beleeft Lepel spannende avonturen in zijn zoektocht naar een lieve moeder.

Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk. 2005
Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen
Met onder meer: Joep Truijen, Carice van Houten en Loes Luca

Grâce à Dieu (hh)

Vrijdag 19 januari om 00.10 uur op NPO 2
Alexander leeft in Lyon met zijn vrouw en kinderen. Op een dag ontdekt hij dat de priester die hem misbruikte nog steeds met kinderen werkt. Hij besluit actie te ondernemen, vooral tegen het systeem rondom het misbruik, en krijgt al snel steun van twee andere slachtoffers van de priester, François en Emmanuel. Ze willen de 'muur van stilte' doorbreken die over hun lijden hangt. De gevolgen van hun actie zullen niemand ongedeerd laten.

Frankrijk/België, 2019
Regie: François Ozon
Met onder meer: Melvil Poupaud, Denis Ménochet en Swann Arlaud