Filmagenda

Buladó (hh)

Gouden Kalf winnaar voor beste film op het Nederlands Filmfestival 2020 

Vrijdag 22 september om 22.04 uur op NPO 3

De elfjarige Kenza woont samen met haar vader Ouira en opa Weljo op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. Wanneer de relatie tussen Ouira en Weljo steeds verder op de spits gedreven wordt, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden naar haar eigen weg tussen de twee uitersten. De nuchtere mentaliteit van Ouira biedt haar niet altijd meer wat ze nodig heeft en geleidelijk stelt ze zich steeds meer open voor de mystieke en geruststellende tradities van haar opa.

Het verhaal speelt zich af in Band’abou Curaçao en is deels gebaseerd op een lokale slavensaga. Door dit verhaal naar het grote doek te brengen wordt deze oude verteltraditie voortgezet.

Nederland, 2020
Regie: Eché Janga
Scenario: Eché Janga, Esther Duysker
Cast: Tiara Richards, Everon Jackson Hooi, Felix de Rooy e.a.

Kom hier dat ik u kus (hh)

Gouden Kalf winnaar voor beste regie op het Nederlands Filmfestival 2021 

Vrijdag 29 september om 22.50 uur op NPO 3

Mona is negen jaar oud als haar moeder bij een auto ongeluk komt te overlijden. Haar vader Vincent krijgt al snel een nieuwe vriendin Marie, die het gezin inkomt als vervangende moeder en alle aandacht opeist. Mona maakt er op haar manier maar het beste van, want ze wil niet dat dit nieuwe gezin ook uit elkaar valt. Ze voelt zich verantwoordelijk en doet er alles aan om het te laten slagen, ook al gaat dat ten koste van zichzelf. Het wordt haar manier van leven. Ook als volwassene doet Mona haar uiterste best om iedereen gelukkig te maken. Maar de volwassen Mona beseft dat de wereld gevuld is met ego’s en eigendenkers en dat ze het heft in eigen handen zal moeten nemen om uiteindelijk zelf een gelukkig leven te kunnen leiden.

Nederland, België, 2020
Regie & scenario: Sabine Lubbe Bakker & Niels van Koevorden
Cast: Tanya Zabarylo, Valentijn Dhaenens, Tom Vermeir, Wine Dierickx, Tijmen Govaerts, Stefan Perceval

Shaun het schaap - de film

Zaterdag 14 oktober om 15.30 uur op NPO Zapp (hh)
Wanneer Shaun besluit de dag vrij te nemen en plezier te maken, krijgt hij meer actie dan hij had voorzien. Een vergissing met de Boer, een caravan en een zeer steile heuvel leidt ze allemaal naar de Grote Stad. Het is nu aan Shaun en de kudde om iedereen veilig terug naar huis te brengen.

Verenigd Koninkrijk, 2015

Zappbios: Tony 10

Zondag 22 oktober om 09.00 uur op NPO Zapp (hh)
Tony is bijna tien en heeft de beste vader van de wereld. Hij is apetrots op zijn vader die opklimt van kraanmachinist tot minister. Maar op een dag hebben zijn ouders een heftige ruzie en loopt zijn vader weg van huis. Tony denkt dat zijn vader verliefd is geworden op de koningin. Hij doet er alles aan om zijn ouders weer bij elkaar te krijgen, en krijgt daarbij hulp van het koninklijk huis.

Regie: Mischa Kamp
Scenario: Mieke de Jong
Cast: Jeroen Spitzenberger, Annet Malherbe, Anna Drijver, Rifka Lodeizen, Faas Wijn en Carlo Boszhard

 

Hoe overleef ik...

Zondag 22 oktober om 15.30 uur op NPO Zapp (hh)
Rosa van Dijk is een gevoelig, fantasierijk meisje van dertien. Ze is, zoals bijna alle meisjes van haar leeftijd, erg onzeker over zichzelf. Na de scheiding van haar ouders woont ze bij haar moeder in Den Bosch. Rosa's moeder heeft een baby van haar nieuwe vriend Alexander, die in Groningen woont. Ze besluit bij hem in te trekken en Rosa moet natuurlijk mee. Rosa moet alles wat haar veilig en bekend is achterlaten. Hoe gaat ze dit, en vooral zichzelf overleven.

Nederland, 2008.
Regie: Nicole van Kilsdonk.
Cast: Jolijn van de Wiel, Mees Peijnenburg, Jade Olieberg, Janni Goslinga, Stefan de Walle, Romijn Conen, Floor Arink, Pascal Tan, Dragan Bakema en Jesse & Merijn Straatman.

Lepel

Vrijdag 27 oktober om 14.00 uur op NPO Zapp (hh)
Avontuurlijke familiefilm over het negenjarige jongetje Lepel dat bij zijn gemene oma Koppenol moet wonen omdat zijn ouders al heel lang op reis zijn. Wanneer hij op een dag de kans krijgt, verstopt hij zich in een warenhuis. Hij raakt bevriend met het stoere meisje Pleun, dat stiekem achter de truien in het warenhuis woont. Samen met verkoper Max en Pleun beleeft Lepel spannende avonturen in zijn zoektocht naar een lieve moeder.

Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen
Scenario: Mieke de Jong
Cast: Joep Truijen, Loes Luca, Kees Hulst, Barry Atsma, Carice van Houten, Neeltje de Vree

 

Quo Vadis, Aida? programmapagina

Quo Vadis, Aida?

Genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film

Vrijdag 27 oktober om 23.55 uur op NPO 2

Quo Vadis, Aida? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić (GRBAVICA, winnaar Gouden Beer) die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Met o.a. Raymond Thiry (PENOZA) en Johan Heldenbergh (THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN) als Dutchbatters.

Aida (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

Bosnië en Herzegovina, 2020
in coproductie met: Oostenrijk, Roemenië, Nederland, Duitsland, Polen, Frankrijk, Noorwegen en Turkije
Regie: Jasmila Žbanić
Cast: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Juda Goslinga, Teun Luijkx, Reinout Bussemaker, Sol Vinken, Job Raaijmakers, Sanne Den Hartogh, Micha Hulshof, Joes Brauers

QUO VADIS, AIDA? werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter. ‘Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,’ aldus Variety.

De bende van Oss (hh)

Zaterdag 28 oktober om