Natuuragenda

De kleine reuzenpanda vliegt uit

De kleine reuzenpanda vliegt uit

Zaterdag 24 december om 19.05 uur op NPO 1
Reuzenpanda Fan Xing is intussen 2,5 jaar oud. De camera’s van ‘Het Echte Leven in de Dierentuin’ hebben iedere belangrijke stap in zijn leven vastgelegd. Kijkers zagen hem uitgroeien van een hulpeloos bolletje naar een speelse, ondeugende en soms wat onhandige pandapuber. In de pandawereld betekent 2,5 jaar de hoogste tijd om op eigen benen te staan en daarom gaat Fan Xing binnenkort naar China. Hij heeft daar namelijk een belangrijke missie: hij moet voor nageslacht zorgen om zo bij te dragen aan het behoud van zijn soortgenoten!

In deze special wordt er teruggeblikt op de bijzondere momenten die voorafgingen aan de geboorte van Fan Xing en wordt er gekeken naar de meest ontroerende momenten van de afgelopen twee en een half jaar. En natuurlijk worden de laatste weken van Fan Xing bij moeder Wu Wen in Nederland gevolgd. Als voorbereiding op zijn vertrek naar China leert hij omgaan met allerlei nieuwe indrukken én krijgt hij training om langzaam los te komen van zijn moeder. En dat valt nog niet mee voor zo’n kleine reuzenpanda…  

ARCHIEF

Natuur op 2: Earth's Tropical Islands

Alles wat er te weten valt over drie van ‘s werelds meest iconische eilanden

Uitzending op 19, 20 en 21 september, 17.08 uur op NPO 2

Drie iconische eilanden. Drie ecosystemen die afgezonderd zijn van het vasteland. De mensen en dieren die er terecht zijn gekomen, profiteren er optimaal van. Maar een leven in het paradijs gaat niet altijd over rozen. Vier vijfde van alle diersoorten die uitgestorven zijn, leefden op eilanden. In deze snel veranderende wereld zijn zij een goede graadmeter van hoe het met de planeet gaat. In deze serie wordt dieper ingegaan op de dieren, de geschiedenis en de cultuur van deze unieke leefgebieden.

Aflevering 1: Masagaskar

Madagaskar, het oudste eiland op aarde. Het is meer dan 80 miljoen jaar geleden losgeraakt van Afrika en India. Dit veelzijdige eiland laat zien welke bijzondere vormen dieren kunnen aannemen als er ruimte is om te experimenteren.

Aflevering 2: Borneo

Borneo, een verloren wereld die door de zeespiegelstijging is losgeraakt van het vasteland. Zwemmende apen, enorme oranje mensapen en zwermen kwallen die vastzitten in meren in het oerwoud. In hun isolement kunnen alleen de meest volhardende eilandbewoners hier overleven.

Aflevering 3: Hawaï

Hawaï is de meest afgelegen archipel op aarde. Het bestaat uit een keten van vulkanen. Ooit kwam er op Hawaï eens in de 100.000 jaar een nieuwe diersoort bij, tegenwoordig zijn het er twintig per jaar. Zulke grote veranderingen kunnen vernietigende gevolgen hebben voor zo’n afgelegen eiland. Het biedt een kijkje in de toekomst van alle eilanden op aarde.