Kiespijn sleurt je weer door de verkiezingscampagnes. Op vier zondagen voor de verkiezingen en op de zondag erna, loodst Diederik Ebbinge de zoekende en zwevende kiezer langs de afgronden van het politieke landschap: "Ik hoop dat de kijkers, maar ik zelf ook, na 5 afleveringen Kiespijn snappen wat de verantwoordelijkheden en het belang van de Provinciale Staten en de Waterschappen zijn." De politieke panelquiz wordt weer gespeeld met zijn twee (uiteraard geheel objectieve) teams ‘links’ en ‘rechts’, wederom onder leiding van captains Rutger Castricum en Hanneke Groenteman

In verschillende rondes worden de captains en vier wekelijks wisselende gasten als Jort KelderMona KeijzerJohan FretzMei Li VosHenk KrolMilouska MeulensSander LantingaHannah PrinsSieger Sloot getest op hun (mensen)kennis en improvisatievermogen rond het verkiezingscircus van 2023. De actualiteit wordt vergeleken met de politieke geschiedenis, de waanzin van de politiek wordt gecheckt via social media en vooroordelen worden onder de loep genomen. Kun je bijvoorbeeld aan iemand zien van welke partij hij of zij is?

Kiespijn draait dus niet alleen om kennis, maar ook om inschatting. Wat is typisch links en wat is typisch rechts? Is kernenergie typisch rechts en zijn kattenliefhebbers meestal links? Kan je een voorstander van de wolf zijn maar wel veganistisch eten? En kan je voor de verbreding van de A27 zijn als je groen stemt?

Dat en meer wordt ook dit seizoen weer onderzocht en geanalyseerd door niemand minder dan mister opiniepanel van RTL Nieuws Gijs Rademaker, die iedere aflevering verschillende kwesties komt peilen en duiden.

Klik hier om de Kiespijn Stemwijzer te doen.