De verkiezingen komen er weer aan, dus is het weer tijd voor Kiespijn: de leukste en enige verkiezingsquiz van Nederland. Diederik Ebbinge loodst de (zwevende) kiezer, de vier zondagen vóór de verkiezingen en op de zondag erná, langs de afgronden van het politieke landschap. Diederik: "Kiespijn is de enige plek waar links en rechts elkaar recht in de ogen kijken, zonder elkaar naar het leven te staan. Dat is ook wat waard!". Als redelijk midden worstelt hij zich door de verkiezingsprogramma’s en - campagnes, er wordt ingezoomd op partijpunten en de nieuwe premierkandidaten worden onder de loep genomen. 

De verkiezingen zijn dit jaar spannender dan ooit met nieuwe partijen en een nieuwe premier. Nieuw dit jaar bij Kiespijn: publiek. De zwevende kiezer wordt uitgenodigd in de studio om de strijd tussen rechts en links van dichtbij mee te maken en een eigen stem te vinden. 

De politieke panelquiz wordt gespeeld met twee (uiteraard geheel objectieve) teams ‘links’ en ‘rechts’, wederom onder leiding van captains Hanneke Groenteman en Rutger Castricum. 

In verschillende rondes worden de captains en vier wekelijks wisselende gasten getest op hun politieke kennis rond het verkiezingscircus van 2023. In de eerste aflevering zijn dit bij Rutger in Team Rechts Olcay Gulsen en Frits Huffnagel en bij Hanneke in Team Links zitten Dolf Jansen en Annefleur Schipper. 

Kiespijn draait niet alleen om kennis, maar ook om inschatting. Wat is typisch links en wat is typisch rechts? Is het typisch links om tegen de monarchie te zijn en typisch rechts om hard te willen rijden? Is het links om online gokken te verbieden en erg rechts om kerncentrales te willen bouwen? Kan je voor een verbod op fast fashion zijn, maar tegen de vliegtaks? 

Dat en meer wordt ook dit seizoen weer onderzocht en geanalyseerd door niemand minder dan mister opiniepanel Gijs Rademaker, die iedere aflevering verschillende kwesties komt peilen en duiden.

Kiespijn wil de zwevende kiezer met beide benen op de grond zetten zodat ze vol zelfvertrouwen op 22 november het stemhokje binnenstappen.