Alle meesterwerken

Beleef de Nachtwacht

Het is de 17e eeuw en Rembrandt van Rijn creëert een meesterwerk: De Nachtwacht. Een absoluut topstuk vol geheimen en verhalen. In 2019 vieren we het Rembrandtjaar ter ere van het 350e sterfjaar van de meesterschilder. Ter gelegenheid van dit Rembrandtjaar ontwikkelden omroep NTR en het Rijksmuseum samen deze interactieve ontdekkingstocht door De Nachtwacht.

Stap voorbij het rode koord, pak de hand van kapitein Frans Banninck Cocq, zoom in en laat je meevoeren in het wereldberoemde schouwspel. In tientallen verhalen ontdek je wat de Nachtwacht zo bijzonder maakt. Wie zijn de schutters? Waar zit Rembrandt verstopt? Wie is het meisje? Ontrafel de geheimen, vind de verborgen symbolen, zoek uit wie de vlag draagt en leer hoe Rembrandt onze blik eeuwen later nog weet te manipuleren. In de Nederlandse versie van de audiotour leidt acteur Nasrdin Dchar je door het schilderij.

Beleef de Nachtwacht is genomineerd voor de GLAMI Awards (voor innovatieve projecten in Culturele erfgoed sector) Op 2 april worden de genomineerden online gepresenteerd en wordt de winnaar bekend gemaakt.


Beleefdenachtwacht

Rembrandt meesterwerkenpagina

Jheronimus Bosch, de tuin der lusten

Deze veelvuldig bekroonde, interactieve documentaire biedt een verdiepende rondleiding door de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. De NTR i.s.m. Pieter van Huystee Film & TV neemt de bezoeker aan de hand op een online reis door de werelden van Bosch. Werelden vol wonderlijke wezens, mysterieuze symboliek en verborgen verhalen. Geluid, muziek en beeld zorgen samen voor een avontuurlijke vertelling. De stemmen van Midas Dekkers en de Britse schrijver Redmond O’Hanlon leiden je in een audiovisuele rondleiding door het wereldberoemde drieluik. Naast de mogelijkheid het schilderij vrij te verkennen en een algemene tour te volgen, kun je ook kiezen voor de Klokhuis-tour, verteld door Nienke de La Rive Box.

Jheronimus Bosch meesterwerkenpagina

Jheronimus Bosch, De Tuin der Lusten is bekroond met een Webby Award, European design award, Dutch Interactive Award, Spin Award en een Crossmedia Award. De interactieve documentaire heeft inmiddels al meer dan 1,5 miljoen unieke bezoekers gehad wereldwijd.

Jheronimus Bosch, de tuin der lusten

De metamorfose van Escher

De Nederlandse graficus M.C. Escher maakte met Metamorfose II een werk dat uiteindelijk één van zijn bekendste zou worden. De NTR maakte het in samenwerking met de M.C. Escher Foundation mogelijk om deze creatie van Escher dichterbij dan ooit te bekijken. In de interactieve documentaire ‘De metamorfose van Escher’ beweeg je heen en weer en zoom je in op het werk van Nederlands meest beroemde graficus. Beleef en ontdek via audiotours het persoonlijke leven van Escher, zijn technieken en zijn werk in kunsthistorisch perspectief. In deze interactieve documentaire ontdek je niet alleen het werk Metamorfose II, maar ook tientallen andere werken zoals Relativiteit, Reptielen en Verbum.

De metamorfose van Escher

Escher meesterwerkenpagina

Wie door ‘De metamorfose van Escher’ geïnspireerd raakt kan meteen aan de slag met een eigen stukje metamorfose. De technieken die Escher met de hand ontwikkelde zitten nu ingebouwd in de zogenaamde ‘Metamorfose Machine’. Verschuif, spiegel, knip, plak en draai en morf jouw creatie naar een tweede afbeelding. Samen vormen alle werken een digitaal ‘Gesamtkunstwerk’; een oneindige online Metamorfose.

Metamorfose Machine