In navolging van Het Verhaal van Nederland, komen nu onze zuiderburen met de tiendelige documentaireserie Het Verhaal van Vlaanderen. Presentator Tom Waes, bekend van onder andere Reizen Waes (VPRO), duikt op onnavolgbare wijze in de geschiedenis van Vlaanderen. In elke aflevering wordt er ingezoomd op een specifieke periode uit de Vlaamse geschiedenis. Via de Romeinen, de middeleeuwen, de Tachtigjarige Oorlog, het ontstaan van de Belgische staat, de industriële revolutie en de wereldoorlogen brengt Tom de kijker naar het heden.

Tom gaat in Het Verhaal van Vlaanderen gesprek met historici over elke specifieke periode en belangrijke Vlaamse veldslagen of spraakmakende gebeurtenissen worden nagespeeld. Tom Waes: “Geschiedenis hoeft geen saaie materie uit stoffige boeken te zijn, maar kan mensen echt meeslepen. Ik heb zelf tijdens de voorbereidingen van dit programma al veel opgestoken en stond versteld van sommige verhalen. Ik ben er zeker van dat de kijker die verwondering ook zal voelen."


In de documentairereeks - die doorspekt wordt met gedramatiseerde historische scènes waardoor de kijker wordt meegenomen naar vroeger - zoekt Tom Waes in tien afleveringen uit wat er zich In Vlaanderen sinds de aankomst van de eerste homo sapiens heeft afgespeeld, op de 14.000 vierkante kilometer die we vandaag de dag Vlaanderen noemen.