Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film

De veelvuldig bekroonde documentaireserie Het Nieuwe Rijksmuseum, eerder uitgezonden door de NTR, krijgt een prachtige finale met Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film. Regisseur Oeke Hoogendijk heeft vierhonderd uur gedraaid materiaal samengebald tot één enerverende film. Zij filmde tien jaar lang achter de gesloten deuren van het Rijksmuseum, tijdens de verbouwing die in 2008 voltooid had moeten zijn. Maar vanaf het begin plagen stroeve tegenkrachten de restauratie.

In de film blijven de verbouwingsperikelen en de fietsonderdoorgang niet onvermeld, maar het accent ligt op wat de hoofdzaak was én is: de kunst, al die jaren grotendeels opgeslagen in onafzienbare depots in de polder, en de mensen achter die kunst.
Hoogendijk volgt de conservatoren, werkend aan de inrichting van hun nieuwe zalen; directeuren Ronald de Leeuw en Wim Pijbes, die op vele fronten strijd moeten leveren; de huismeester, die dag en nacht ‘zijn gebouw’ scherp in de gaten houdt.

In prachtige beelden geeft Het Nieuwe Rijksmuseum: de film de kijker inzicht in de verschillende krachten, die ervoor zorgden dat de verbouwing uiteindelijk twee keer zo lang duurde als oorspronkelijk gepland. Er vond niet alleen een strijd plaats tegen het bureaucratische poldersysteem maar ook een conflict tussen het prestige van verschillende individuen. Dat maakt de film tot een klassiek drama waarin persoonlijke frustraties hoog oplopen.

Het Nieuwe Rijksmuseum: De film volgt alles op de voet en maakt de kijker ooggetuige van een uniek stuk vaderlandse geschiedenis. De film kreeg op het IDFA in 2014 de prijs voor beste Nederlandse documentaire en tevens  jubelende recensies in diverse kranten.

Uitzending: donderdag 21 mei 2015, 19.50 uur op NPO 2
Regisseur: Oeke Hoogendijk
Producent: Column Film