Nieuwsuur is maar liefst vier keer in de prijzen gevallen bij de uitreiking van De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van het afgelopen jaar, en wel in de categorieën Nieuws, Data, Storimans en Buitenland. Daarmee was het programma van NOS en NTR een van de grote winnaars van dit jaar. Ook bekroond werd de NTR-documentaire Het M-woord van Haroon Ali, namelijk in de categorie Achtergrond. Het BNNVARA-programma BOOS, over de misstanden bij The Voice of Holland, ging er vandoor met de Tegel in de categorie Onderzoek.

Nieuws en Data

De Tegels in de categorieën Nieuws en Data waren voor de nieuwe gezamenlijke onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur onder leiding van voormalig Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje. Milena Holdert en Ben Meindertsma ontdekten dat bagage- en vrachtbedrijven op Schiphol hun personeel te zwaar werk lieten doen. Zij wonnen de Tegel in de categorie Nieuws. Anna Pruis, Siebe Sietsma, Sjoerd Mouissie en andere collega's van de gezamenlijke onderzoeksredactie wonnen de Tegel in de categorie Data, voor hun onderzoek naar bijverdiensten van medisch specialisten.

Storimans en Buitenland

De twee andere Tegels voor Nieuwsuur gingen naar Dennis Hilgers en Zainab Hammoud. Cameraman Dennis Hilgers ontving de prijs in de categorie Storimans voor zijn werk voor de reportage over de nasleep van de moessonregens in Pakistan. Deze Tegel is vernoemd naar cameraman Stan Storimans, die in 2008 om het leven kwam bij een Russische aanval in Georgië. Verslaggever Zainab Hammoud van Nieuwsuur kreeg de prijs in de categorie Buitenland, voor haar verslag over Irak. Ze reisde naar het zuiden van het land om te zien met welke problemen de inwoners dagelijks te maken hebben.

Achtergrond

Bijzonder is ook de Tegel die Haroon Ali won in de categorie Achtergrond. Haroon ging voor zijn eerste documentaire Het M-woord (geproduceerd door Het Volk) op zoek naar antwoorden op de vraag of je homo, lesbisch en transgender kunt zijn binnen de islam. Haroon, journalist voor onder meer de Volkskrant en Trouw, publiceerde in 2020 het non-fictieboek Half, over opgroeien tussen de Pakistaanse en Nederlandse cultuur, als homojongen in een islamitisch gezin. De thema-avond Het M-woord van de NTR was onderdeel van speciale NPO-programmering in mei 2022 waarin extra aandacht werd besteed aan racisme, discriminatie en diversiteit, onder de noemer ‘De ander zien, jezelf zijn’. Na de documentaire werd over het onderwerp verder gesproken in een talkshow onder leiding van Karim Amghar.

De uitreiking was de Tegels was op 24 april 2023 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De jury bestond uit veertig vakmensen, verdeeld over de elf categorieën.