Net in Nederland: "Syriërs voelen zich machteloos en hopeloos"

Wat kunnen wij doen om slachtoffers in Syrië en Turkije te helpen? Net in Nederland heeft de laatste dagen extra veel contact met bezorgde Syriërs. Het nieuwsplatform is speciaal opgericht voor mensen die nog maar pas in Nederland wonen. “Iedereen voelt zich machteloos.”

Madelon Stokman en Somer Al-Abdallah van Net in Nederland voelen hun ontreddering. Afgelopen donderdag vertelden ze in Nieuws & Co over hun werk de afgelopen dagen. De mensen van wie ze berichten ontvangen, voelen zich machteloos en hopeloos, omdat ze niks kunnen doen.

Madelon: “Wat wij wél kunnen doen, is informatie geven. Dat doen wij over de situatie daar, maar ook over wat er in Nederland gebeurt voor de slachtoffers in Syrië en Turkije. Mensen vinden dat heel prettig om te horen. Toen bekend werd dat er tien miljoen euro was vrijgemaakt voor hulp aan Syrië hebben we dat dan ook direct gedeeld.

Inmiddels is duidelijk dat het allerbeste toch wel is om geld te doneren. Dat geven alle organisaties aan, mensen hebben daar het meeste aan. Met name omdat het lastig is om goederen die hier worden ingezameld naar Syrië te krijgen. Dat heeft alles te maken met hele ingewikkelde politieke situaties met dichte grenzen, even los nog van het feit er ook heel veel stuk is, dat er weinig materieel is. Dus echt, geld doneren is eigenlijk het allerbeste.”

"Eigenlijk moeten wij de aardbeving bedanken"


Somer Al-Abdallah woont hier inmiddels enkele jaren en werkt voor Net in Nederland. Hij heeft veel contact met Syriërs. Wat voor zorgen leven er in zijn gemeenschap?

“Ze zijn vooral gefrustreerd, bezorgd en boos. Ze voelen zich machteloos. Ik voel het in de reacties die we van hen krijgen op onze Facebookpagina. Ze zijn bezorgd over de situatie. Veel mensen hebben familie in Syrië in het gebied waar de aardbeving was. Ik ken bijvoorbeeld een man die twee kinderen en zijn zus verloren heeft. Maar hij kan niet naar Syrië. Dan zie je dat ook als je inmiddels een Nederlands paspoort hebt, je niet naar je land van herkomst kunt.”

Somer heeft ook familie in het getroffen gebied. “Ik deel daarom ook mijn eigen verhaal. En dat delen van verhalen geeft misschien ook wat rust. Je voelt met elkaar mee. Je deelt je gevoel, je deelt je boosheid. Het voelt ook alsof Syriërs in de steek gelaten zijn. Eigenlijk moeten wij de aardbeving bedanken, omdat dit de wereld weer aan Syrië doet denken. Dat is echt cynisch. De Syriërs hier in Nederland verwachten hulp van de Europese Unie, maar die komt eigenlijk nog niet. Of in elk geval laat, of heel weinig.”

"Drie miljoen is nog altijd meer dan niks"


Madelon herkent dat. “Ja, er zijn veel vragen over de acties die nu wel worden gehouden. Van de tien miljoen die gedoneerd wordt door de overheid, gaat zeven miljoen naar de Verenigde Naties. Het vertrouwen van de Syrische bevolking in dat soort organisaties is natuurlijk laag. Er is al 12 jaar oorlog, mensen voelen zich in de steek gelaten. Ze verwachten niet dat het ineens heel veel beter gaat worden, terwijl de situatie ter plekke natuurlijk wel veel slechter is geworden dan een week geleden. Het was al heel erg slecht en hopeloos en dat is nu alleen maar meer. Het is echt dramatisch momenteel in de betreffende gebieden. 

Hoeveel van de donaties terecht zullen komen bij de slachtoffers is lastig te zeggen. Mensen vinden het heel moeilijk om daar positief tegenover te staan. Want het is er natuurlijk heel corrupt, hoeveel geld gaat er nou uiteindelijk naar de regering? Dat is uiteindelijk niet te controleren. Hetzelfde geldt voor spullen. Waar komen die terecht? Komen die wel bij de mensen terecht die het nodig hebben? Of komen die spullen bij diegenen die al van alles hebben? Daar zijn heel veel zorgen over.

Tegelijkertijd, als er zeven miljoen wordt gegeven en er komt uiteindelijk drie miljoen wél op de juiste plek terecht, dan is dat nog altijd drie miljoen meer dan niks.”