"Spiritualiteit is dichterbij dan je denkt"
Narsingh Balwantsingh reist voor het programma Iedereen Verlicht met zijn tuk tuk door het hele land. Hij bezoekt mensen die op de één of andere manier op zoek zijn naar persoonlijke verlichting en meer levensgeluk. Vanaf 18 september zie je weer nieuwe bijzondere ontmoetingen en verhalen op NPO 2. Vlak voor aanvang van deze tiende reeks blikt Narsingh terug op de afgelopen negen.
Wat zijn de meest bijzondere ontmoetingen voor jou geweest?
Inmiddels heb ik zoveel mooie mensen ontmoet, die allemaal op hun eigen manier verdieping in hun leven hebben gebracht. Wat verreweg de meesten van hen bindt, is dat zij de ellende die zich plotseling manifesteerde in hun levens hebben omgezet in brandstof voor een omslag in hun leven. Voor de één was het een burn-out, voor de ander het verlies van een dierbare en alles daartussenin.
In het begin brachten we de methode, therapie of filosofie waar deze mensen zich mee bezighielden, of baat bij hadden, in beeld. Maar gaandeweg ontdekte ik dat het veel meer ging over de mensen zelf. Het was niet de regressietherapie of yogatraining die centraal stond, maar het verhaal van kracht van de hoofdpersoon. Dat maakt dat ik álle ontmoetingen bijzonder vind.
Als ik er toch een paar mag uitlichten, dan komt Willem Wout de Klerk in me op. Bij hem deed ik mijn eerste zweethutsessie. Hij introduceerde mij bij de hitte als leermeester. De sessie bij Willem Wout was wel spannender dan de koudesessie die ik eerder bij Wim Hof deed. Ik raakte in paniek, kon de hitte niet meer verdragen. Daar voelde ik doodsangst alsof het echt was. Door goede begeleiding kwam ik weer uit mijn gedachten.
Toen ik de tent uitkwam, vloog er een mus langs me heen en ik riep 'kolibrie'. Willem Wout vroeg of ik kolibrie zei en vertelde dat het een heel bijzondere gebeurtenis was. De kolibrie komt niet voor in Europa, maar toch zag ik hem in de mus. De kolibrie wordt in het sjamanisme in verband gebracht met het zesde chakra, of derde oog. Het staat voor het ontwaakte oog en geeft hem kennis over het verleden en de toekomst. Toen Wout me dat vertelde, raakte ik geëmotioneerd, zonder echt te begrijpen wat er eigenlijk gebeurde.
De ontmoeting met Karishma (reeks 10, voorjaar 2022) vond ik ook heel erg mooi. Zij doet aan voorouderhealing. Ze bracht mij in een soort trance en vroeg mij contact te zoeken met mijn voorouders van mijn vrouwelijke kant. Hoewel ik opensta voor nieuwe ervaringen, probeer ik natuurlijk ook kritisch te blijven in wat mij verteld wordt en wat ik meemaak. Toch gebeurde daar iets met me wat ik niet kon plaatsen. Ik voelde van binnen gevoelens op komen en energie door mijn benen en armen lopen. Ik vond het zo overweldigend dat ik heb gevraagd om de sessie te stoppen. Inmiddels heb ik me erbij neergelegd dat er een ervaring kan zijn die niet zo goed uit te leggen valt. En dat is ook waar Iedereen Verlicht over gaat.
Een heel erg bijzondere ontmoeting was met freediver Nanja van den Broek (reeks 10, voorjaar 2022). Zij is wereldrecordhoudster freediven en gaat maar liefst tot 130 m diep op één ademteug. Als je zo diepgaat met maar één ademhaling dan word je gedwongen om in het moment te blijven. En dat is precies waar het bij Mindfulness om draait. Nanja ziet freediven dan ook als de ultieme Mindfulness ervaring.
Je kunt het je niet veroorloven om met je gedachten ergens anders te zijn en het risico te lopen daardoor verontrust of in paniek te raken. Om tot 130 m te komen, moet je ongeveer 4 minuten je adem kunnen inhouden. Je kunt je voorstellen dat het dan gaat om het verschil tussen leven en dood. Zij trainde mij om mijn ademhaling zo lang mogelijk in te houden en te focussen. Hoe langer ik in het moment bleef, hoe langer ik op 1 ademhaling kon. 130 Meter haal ik natuurlijk nooit, maar misschien wel de 9 meter waar ik voor trainde.
Welke uitspraken zijn jou het meest bijgebleven?
"Het leven is een dans met de omstandigheden". Dat is een uitspraak van Aikidoleraar Dennis de Gruijter. Hij introduceerde me in het Stoïcisme. Ik vind het een mooie uitspraak, omdat het gaat over relativeringsvermogen. We maken allemaal van alles mee in ons leven, daar moeten we het mee doen.
"De mens is in staat af te reizen naar Mars, maar de 20 cm van het hoofd naar het hart is het allermoeilijkste". Deze uitspraak is een conclusie die ik zelf trok na zoveel keer gehoord te hebben hoe belangrijk het is om contact met je innerlijk te maken. Daar waar je ware Zelf zich bevindt. Dat klinkt heel zweverig, maar is het volgens mij helemaal niet. Als je je echt afvraagt wie je werkelijk bent, dan zal je dat niet buiten je lichaam vinden, maar moet je het binnen in jezelf zoeken. En dat is een lastige zoektocht in tegenstelling tot de reizen die we buiten onszelf wel gemakkelijk maken.
"Wij mensen hebben zoveel commentaar op onszelf. Een boom vraagt zich nooit af: waarom sta ik hier en niet daar?" Dit was een uitspraak van Paul Smit. Hij legde me uit hoe wij mensen vergeten zijn dat we onderdeel zijn van het geheel. Dat we onszelf als individu zien en alles wat wij meemaken centraal stellen. De stemmen bevestigen dat. 'Wat heb je nu aan?', 'Dat kan je niet!' of 'Zou je dat wel doen?'. Bedenk er nog een paar honderd. Dit soort vragen spoken constant door ons hoofd. Terwijl we eigenlijk alleen maar hoeven te "zijn". Wat er ook is, het is er. De omstandigheden veranderen niet doordat je er commentaar op hebt.
Hoe is jouw leven veranderd sinds je Iedereen Verlicht maakt?
Ik ben veel meer de eenheid en verbondenheid van alles wat leeft gaan inzien. Ik ben zachtaardiger geworden, ben veel minder vlees, vis en zuivel gaan eten. Ben me ervan bewust geworden hoe vluchtig mijn contacten waren met anderen. De energie was altijd in beweging, ik kon moeilijk stilstaan en was veel bezig met iets te doen. Als ik een praatje maakte voelde ik onrust, want ik "moest door". Sinds ik Iedereen Verlicht maak, ben ik me er veel bewuster van geworden om even stil te staan als ik contact maak.
Meditatie is een vaste routine geworden. Contact met anderen geef ik meer tijd en aandacht, maar het belangrijkste is dat ik veel meer contact met mezelf probeer te maken. En dat is iets wat ik iedereen kan aanraden. Mijn partner vindt me leuker en mijn kinderen vragen nu in plaats van wanneer kom je thuis, wanneer ga je weer weg? Dat is een goede ontwikkeling, denk ik.
Waarom is Iedereen Verlicht een belangrijk programma?
Toen we begonnen met Iedereen Verlicht zouden we maar één seizoen maken. We krabden aan de oppervlakte en kwamen in een wereld terecht die dieper ging dan dat we van tevoren hadden kunnen bedenken. De wereld van mensen die bezig zijn met spiritualiteit, persoonlijke groei en duurzaamheid is groter dan we hadden gedacht.
Nu maken we de 10e serie en nog steeds dienen de verhalen zich moeiteloos aan. Wat me wel opvalt, is dat er nog steeds een taboe heerst op de term spiritualiteit. Mindfulness is inmiddels omarmd, maar meditatie is zweverig. Terwijl het dezelfde basis en hetzelfde doel heeft. Yoga is omarmd als gezonde sportieve lifestyle, maar yoga als manier om te verbinden met jezelf of iets hogers is voor veel mensen nog net een brug te ver. Ons programma laat zien dat er niets engs is aan spiritualiteit en dat het dichterbij is dan velen denken.
Iedereen Verlicht
Vanaf zondag 18 september om 16.22 uur op NPO 2.