Ben jij na het kijken van Verborgen verleden ook zo benieuwd naar je eigen roots? Misschien liggen die net als verteller Daan Schuurmans wel in Zwitserland of minder ver van huis in ons eigen land zoals de broers én advocaten Hans en Wim Anker. Aan de hand van onderstaande punten kun je starten met een onderzoek naar je eigen 'Verborgen verleden'.

April 2023 | Leestijd: 3 minuten

1. Wat wil je precies weten?

Voor het starten van je eigen familieonderzoek is het belangrijk om na te gaan wat je precies wilt weten. Zoek je antwoorden op een brede onderzoeksvraag als ‘waar komt mijn achternaam vandaan’ of ‘wie zijn mijn voorouders’ of heb je misschien een meer specifiekere zoekvraag als ‘waar woonden de ouders van mijn grootmoeder van vaders kant’. Wat je zoekvraag ook is, zorg dat je deze duidelijk hebt om zo gekaderd je onderzoek te starten.

2. Ga in gesprek met je familie

Nu je je zoekvraag helder hebt, is het tijd om op zoek te gaan naar informatie. Welke informatie heb je binnen handbereik? Wat weet je zelf eigenlijk? En welke informatie weet je familie. Ga in gesprek met broers, zussen, ouders, opa’s en oma’s.

3. Noteer verkregen informatie zorgvuldig!

Let erop dat je alle gekregen informatie nauwkeurig opschrijft inclusief bron: wie heeft je deze informatie gegeven en heb je hier misschien ook fysiek bewijs bijvoorbeeld in de vorm een foto, een geschreven brief of een trouwboekje. Loopt je onderzoek vast of weet je door de berg aan informatie even niet meer wat je volgende stapt wordt, dan kun je altijd terugvallen op deze informatie en je onderzoek herpakken.

4. Welke informatie is er al?

Je bent al goed op weg. Nu je informatie hebt verkregen via familie is het tijd om de archieven in te duiken. Dit kan onder andere via het online platform WieWasWie. Via deze website kun je door de historische persoonsgegevens van ruim veertig Nederlandse archief- en erfgoedinstellingen zoeken. Ook is het mogelijk om historische documenten te downloaden. Een goede manier om je stamboom nog verder uit te breiden.