2022 was het jaar waarin de tweede podcast van Simon Heijmans en Marion Oskamp het levenslicht zag. De druk was hoog, want zou deze podcast het succes van de eerste ‘De brand in het landhuis’ kunnen evenaren? Inmiddels weten we het antwoord: ‘De gestolen schilderijen van Jopie Huisman’ is al ruim 255 duizend keer beluisterd.
Op de schouder van de maker
En dan. Groen licht voor de podcast vanuit de NTR en NPO Radio 1, maar hoe en waar start je? “Je begint erg lukraak”, vertelt Marion. “Het is geen invuloefening van in aflevering één doen we dit en in aflevering twee doen we dat. We zijn gestart met het zoeken naar mensen die Jopie Huisman zelf gekend hebben. Dan kom je bij een berg informatie inclusief allemaal losse eindjes. Die loop je na en zo ga je door. Tot je genoeg informatie hebt en een verhaallijn kunt bepalen. Daarna begint het eindeloos heen en weer pingpongen; welke informatie komt in welke aflevering, hoe lang laat je mensen aan het woord en wat worden de cliffhangers naar de volgende aflevering. Dit is wel echt het meest intensieve proces van het maken van een podcast.”
Simon vult aan: “Het is echt een bouwwerk waarvan we in de eerste maanden zelf de stenen en het cement hebben verzameld. Tijdens het maken houden we altijd in gedachten: hoe zorgen we ervoor dat de luisteraar het verhaal meebeleeft? Dat je op het juiste moment de juiste informatie hoort, maar in diezelfde aflevering ook nog iets nieuws waarvan je weer opveert. In totaal zijn we zo’n elf maanden met de podcast bezig geweest.”
Een bijzondere draaidag
De dag in Nuenen* was wat betreft Simon een opname die hij niet snel zal vergeten. “De informatie buitelde die dag over elkaar heen. Elke keer dachten we dit zal wel het laatste bezoekje zijn en dan was er toch weer nieuwe informatie. We maken echt wat mee, dat is wel heel uniek aan dit werk. We zitten er middenin en dat was tijdens die dag extreem aan de hand.” Marion vult aan: “Die sfeer, die we toen voelden, heeft Simon echt heel goed overgebracht in de aflevering. Wat mij betreft was dit ook zeker een van de leukste scenes uit de podcast om te maken.”
*voor de lezers die de podcast al hebben geluisterd: dit gaat over aflevering vier.
Een van de gestolen werken van Jopie Huisman. Dit schilderij heet 'Merelnest'.
Strenge beoordelaars
“We laten de podcast van tevoren aan niemand horen. We testen het ‘eindproduct’ op elkaar. We zijn allebei zowel enorme liefhebbers van het genre als strenge beoordelaars. En dat wisselen we goed af met elkaar”, vertelt Simon. Marion vult aan: “Ja, we zijn heel streng. Het is niet gauw goed.” Waaruit dat blijkt? Simon: “Halve zinnetjes die te lang voelen, een ademhaling die niet mooi is of een geluidje op de achtergrond dat je uit het verhaal haalt. Het is echt millimeterwerk.” Marion: “Er komt een moment dat je denkt, die aflevering hebben we afgetikt. En dan als je hem opnieuw luistert, een week later, denk je toch: is dit het? Moet er toch niet nog iets aangepast worden? Dan moet ik wel even slikken, durf ik dit nog tegen Simon te zeggen…haha.”
Lukt het nog een keertje?
In de eerste dagen van het live gaan van de podcast schoten de luistercijfers door het dak. De podcast kreeg dan ook veel media-aandacht en verschenen er lovende recensies. “Ik vond het best spannend”, vertelt Simon. “Er zijn veel mensen die door de ‘De brand in het landhuis’ podcasts zijn gaan luisteren. Kom dan maar met een tweede goede podcast. Of dat nog een keer gaat lukken, is dan wel een vraag die door je hoofd schiet. Ik ben dus heel blij dat mensen nu zeggen dat het helemaal als toen is, maar dan op een nieuwe manier. Dat maakt mij gelukkig.”
Een vervolg?
Simon: “We beginnen voorzichtig met praten over nieuwe verhalen. We zijn aan het kijken of dat binnen de true crime-hoek blijft of dat het iets anders wordt. Podcasts waarin we beeldend en verhalend kunnen zijn hebben absoluut onze voorkeur.” Marion vult aan: “We onderzoeken of er ook andere manieren zijn om waargebeurde verhalen - en dan niet alleen true crime waarbij er een moord is gepleegd of een kunstwerk is verdwenen - te vertalen in spannende podcasts.”
En dan blijft de grote vraag natuurlijk: komt er nog een vervolg op Jopie Huisman? Het antwoord is kort maar krachtig. Simon: “Mocht er een gouden tip binnenkomen, dan kunnen we die natuurlijk niet laten liggen. Maar tot op de dag van vandaag is die er nog niet.”
De podcast ‘De gestolen schilderijen van Jopie Huisman’ is te vinden op alle bekende podcastplatformen zoals Spotify en Apple Podcasts. Ook kun je de podcast beluisteren via de website van NPO Radio 1.