Geschiedenis Educom

Geschiedenis Teleac

Teleac is ontstaan uit de vroegere televisie academie (Teleac) en de Nederlandse Onderwijs Televisie (NOT). Zowel Teleac als NOT zijn ontstaan in het begin van de jaren '60. In 1963 werd een initiatief genomen om een instructieve omroep op te richten. Het werd Teleac, educatie met televisie als medium.

De Nederlandse Onderwijs Televisie (NOT) kwam voort uit de Nederlandse Onderwijs Film en was gevestigd in Den Haag. NOT fuseerde later met de NOS-afdeling Schooltv en verhuisde naar Hilversum. Vanaf de jaren 70 verzorgde de NOT ook begeleidend materiaal bij de Schooltv-programma’s.

In 1996 fuseerden Teleac en NOT en gingen zij verder onder de naam Teleac/NOT. De reden? Het was praktisch en efficiënt. Beide hadden immers hetzelfde doel: educatie via massamedia. Bovendien wilde de politiek nadrukkelijk één gezamenlijke omroep die de educatie in het publieke bestel voor zijn rekening nam. Programma’s voor volwassenen kregen het merk Teleac, die voor jeugd Schooltv. In 2004 kwam daar PeuterTV bij, dat de programma’s voor de allerkleinsten uitzond.

Per september 2009 ging Teleac/NOT verder onder de naam Teleac, een naam die in het dagelijks gebruik al veel voorkwam. Binnen deze grootste educatieve omroep van Nederland kregen de labels SchoolTV en PeuterTV een eigen vaste plaats.

Bekende recente tv-programma’s van Teleac zijn onder meer Hoe?Zo!, Echt niet?!, Helder, Focus, Verborgen Verleden en VrijeTijd TV. In het verleden maakte Teleac furore met creatieve cursussen en taalcursussen.

Geschiedenis RVU

De RVU is ontstaan uit de overtuiging dat het destijds nieuwe medium radio het middel was tot volksontwikkeling. Langs die weg zouden brede lagen van de Nederlandse bevolking kennis en inzicht kunnen verwerven in mens en maatschappij, kunst en cultuur, geschiedenis en wetenschap.

Vanaf 1932 was de Stichting Radio Volksuniversiteit als zelfstandige omroep in de lucht. In 1983 werd het eerste RVU-televisieprogramma uitgezonden. De naam Radio Volksuniversiteit veranderde toen in RVU educatieve omroep.

De RVU educatieve omroep was een niet-ledengebonden omroep, geheel onafhankelijk van levensbeschouwingen, ideologieën of religies en maakte deel uit van het Nederlandse publieke omroepbestel. De RVU leverde tv-programma's aan Nederland 2 en 3 en radioprogramma's aan Radio 1 en 5. Bekende RVU-producties: Keuringsdienst van Waarde, Tante in Marokko, Klootwijk aan zee, Kijken in de Ziel. En van langer geleden: Mooie woorden, God bestaat niet, Club van 100.
Samen met Teleac vormde de RVU de stichting Educatieve omroepcombinatie (Educom). Deze stichting gaf voor een belangrijk deel invulling aan de educatieve opdracht, zoals deze wettelijk was voorgeschreven en had als doel 'educatie' binnen de publieke omroep te intensiveren. Door de fusie is Educom onderdeel geworden van de NTR.

Teleac en de RVU vormden samen de Educatieve Omroep Combinatie (Educom). Educom verzorgt, tot de wetswijziging begin 2014, naast NPS de zendtijd van de NTR.

Raad van Toezicht Educom
Dhr. mr. F.H.G. de Grave (voorzitter)
Dhr. dr. P.D. van Loo
Dhr. prof. Dr. W. Veen

Bestuurder: Dhr. drs. B.M. Janssen