‘De Lesbische Liga is een safe space, zonder concessies’

Ze zijn er weer! Vera Siemons en Annefleur Schipper zijn terug met een gloednieuw seizoen van De Lesbische Liga. Het is alweer het zesde seizoen van de succesvolle podcast. We spraken het duo over de geboorte van de podcast, hun bijzondere band met de luisteraars en uiteraard alles over het nieuwe seizoen.

Hoe is het idee voor ‘De Lesbische Liga’ podcast ontstaan?

“We keken vroeger, toen we allebei als tiener nog diep in de kast zaten, stiekem naar de serie ‘The L Word’. Dat was in de tijd dat het nog ergens laat op de avond op een vaag tv-kanaal werd uitgezonden en je pech had als je een paar dagen op vakantie was geweest: want dan had je een hele verhaallijn gemist. Toen we in 2020 hoorden dat deze serie weer terugkwam, kregen we nostalgische gevoelens. Maar dachten we ook: wat is er in de tussentijd allemaal uitgebracht qua films en series over en met lesbische en biseksuele vrouwen, en hóe representatief vinden we dat eigenlijk? We raakten er niet over uitgepraat en hadden heel erg het idee dat er veel meer queer personen in Nederland over mee wilden praten. Bovendien wilden we graag helemaal onszelf kunnen zijn, met eigen inside jokes die mensen uit de community ook zouden begrijpen. Dus zonder concessies een safe space (lees: een eigen lesbisch clubhuis runnen), dat was de wens.”

"We raakten niet uitgepraat over representatie van lesbische en biseksuele vrouwen. We hadden heel erg het idee dat er veel meer queer personen in Nederland hierover mee wilden praten.”

Het nieuwe, alweer zesde, seizoen is van start gegaan. Wat kunnen de luisteraars verwachten?

“We zijn gelukkig overspoeld met nieuwe filmtips waar mensen heel erg enthousiast en blij van worden. Dus naast het roasten van de gebruikelijke kostuumdrama’s waarin we als lesbische vrouwen altijd zo ellendig (of gewoon dood) eindigen, ook veel aandacht voor nieuwe series en films waar ons lesbische hart sneller van gaat kloppen. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe film ‘Do Revenge’ (2022), waar online al heel veel lesbian panic over is ontstaan. Daarnaast hebben we weer Lesbi’s aan de Lijn uit de muziek, literatuur, sport en film. En misschien wel een internationale gast? Maar bovenal laten we weer weinig van elkaar heel, dat schijnen onze luisteraars ook buitengewoon te waarderen.”

Geef ons eens een kijkje achter de schermen. Hoe bereiden jullie een podcastaflevering voor?

“De gouden regel is dat we de film of serie die we bespreken, altijd apart van elkaar kijken. Zo weten we voordat we opnemen écht nog niet wat de ander ervan vindt, en of we het überhaupt met elkaar eens gaan zijn. We delen natuurlijk allebei een aantal L’en uit, dus soms blijkt ineens dat iets wat Annefleur heel goed vindt, door Vera niet werd begrepen (of andersom). Daarnaast kiezen we samen een aantal DM’s uit die we in de aflevering bespreken en verder hebben we allebei geheime notities op onze telefoon van zaken (lesbian TikTok juice tot persoonlijke ervaringen in het uitgaansleven) die we nog aan de ander willen voorleggen. We nemen altijd met onze mobiele podcast-set bij iemand (of de gast) thuis op, om echt een safe space te creëren. En het helpt natuurlijk dat we daar heel hard kunnen lachen en de opname kunnen laten escaleren, zonder dat je in een professionele studio zit. Toch het cliché dat we steeds vergeten dat we bepaalde dingen on the record hebben gezegd, die meestal wel in de podcast kunnen blijven. Tenzij er een ex écht beledigd wordt.”

Hebben jullie veel interactie met jullie luisteraars?

“Eén van de hoogtepunten is natuurlijk de liveshow die we met publiek doen, omdat je ineens alle gezichten ziet bij de anonieme luistercijfers. Daarbij werden we afgelopen zomer, terwijl we het podium op liepen, door het publiek bekogeld met ondergoed. Enerzijds een meidendroom, anderzijds vrij legendarisch omdat onze ouders ook in de zaal zaten. Inmiddels zijn er ook best wel wat stelletjes naar ons toe gekomen die zijn ontstaan door De Lesbische Liga, omdat er bijvoorbeeld een Whatsapp-groep van luisteraars en een Discord-kanaal is. Vrij hilarisch om te bedenken dat er op eerste dates over de podcast wordt gepraat. En tijdens het uitgaan worden we soms mondeling aangevallen door luisteraars die het niet eens zijn met een bepaald karakter dat we in de podcast gesloopt hebben. Dan sta je ineens op zaterdagnacht in een discussie op de dansvloer over een actrice van The L Word, iets wat we natuurlijk niet uit de weg gaan.”

"We werden bekogeld door damesondergoed.”

Jullie gaan lekker. Van het winnen van de Dutch Podcast Award in 2021 tot live podcastopnames in Tivoli Vredenburg: welke dromen hebben jullie nog meer met jullie podcast?

“Onze droom is natuurlijk dat we meer (goede!) representatie van lesbische en biseksuele vrouwen terugzien. Dat zou op de Nederlandse tv ook een stuk beter kunnen als je het ons vraagt. (Hint!) Zelf willen we volgend jaar met de podcast nog meer het land door, en een diepe wens is natuurlijk om ooit actrice Jodie Comer te spreken in de Liga. Want de serie Killing Eve waarin zij de lesbische huurmoordenaar Villanelle speelt heeft veel levens veranderd.”

De Lesbische Liga Podcast is vanaf zaterdag 1 oktober elke twee weken te luisteren via deze link of in je favoriete podcast-app zoals Spotify en Apple Podcasts.

Geen media beschikbaar