Zilveren SpinAward voor Tuin der Lusten

Spin Awards nieuwsfoto

De interactieve documentaire Jheronimus Bosch, de Tuin der Lusten heeft een Zilveren SpinAward gewonnen in de categorie Innovation. De SpinAwards zijn de jaarlijkse vakprijzen voor de beste digitale producties, platforms en concepten in Nederland en België.

De interactieve documentaire Jheronimus Bosch, de Tuin der Lusten, te vinden op tuinderlusten-jheronimusbosch.ntr.nl biedt de bezoeker de mogelijkheid om tot in de kleinste details in te zoomen op het beroemde drieluik van de middeleeuwse kunstschilder Jheronimus Bosch. De bezoeker kan vrij door het schilderij navigeren om zelf de verhalen achter de taferelen te ontdekken, of de audiovisuele rondleiding volgen met de stem van Midas Dekkers. Jongeren nemen de Klokhuis-tour door het schilderij, met de stem van presentatrice Nienke de la Rive Box. Ook is er een Engelstalige versie. Zo kan een breed publiek van zeer dichtbij kennismaken met de mysterieuze symboliek uit de wereld van Jheronimus Bosch.

Het interactieve ontwerp waarin bezoekers zich in verschillende lagen van beeld en geluid onderdompelen in een thema, kan volgens de makers worden gezien als het programmamaken van de toekomst. Volgens projectleider Ingrid Walschots van de NTR biedt de Jhernonimus Bosch ‘interactive’ een heel nieuwe manier van verhalen vertellen. Het van zó dichtbij kunnen bekijken van een beroemd kunstwerk is volgens regisseur Pieter van Huystee echt een nieuw fenomeen waar het gaat om het bekijken en ervaren van kunst.

Het succes van de interactieve documentaire was al snel af te lezen uit de bezoekersaantallen. Binnen twee weken na livegang haalde Jheronimus Bosch, de Tuin der Lusten al meer dan 300.000 bezoekers van over de hele wereld. Het regende duizenden enthousiaste reacties op social media. Momenteel staat de bezoekersteller op 950.000 unieke bezoekers.

NTR Internet & Innovatie, Het Uur van de Wolf en Pieter van Huystee Film
ontwikkelden de interactieve documentaire in samenwerking met de NPO. Bureau Q42 was verantwoordelijk voor de techniek. De soundscape werd gecomponeerd door Paul M. van Bruggen.
Samen met de documentaire  Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel en een Virtual Reality-project rond Jheronimus Bosch dat Pieter van Huystee momenteel ontwikkelt, vormt de ‘interactive’ De Tuin der Lusten een transmediaal drieluik.

Meer informatie over dit drieluik is te vinden op: jheronimusbosch.ntr.nl.

Over de SpinAwards
De SpinAwards zijn dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt. Aan de competitie doen onder meer bureaus, opdrachtgevers, start-ups en productiebedrijven mee. De jury koos dit jaar uit 413 inzendingen 58 nominaties in 12 categorieën. Per categorie werden Gouden of Zilveren SpinAwards toegekend. Ook de publieke omroep was dit jaar in meerdere categorieën goed vertegenwoordigd met inzendingen van NOS, NTR, VPRO, KRO-NCRV en BNN-VARA. De presentatie van de uitreiking was in handen van BNN-presentator Tim Hofman.

Meer nieuws