Twee titels van NTR staan in top vijf hoogst gewaardeerde NPO-programma’s

test

De 2Doc-documentaire Overgave van Marijn Frank over het ingrijpende verlies van een dierbare komt met een 8,7 op de derde plek in de lijst gevolgd door een 8,6 voor de Indische rekening waarin Hans Goedkoop op zoek gaat naar de resten van de koloniale geschiedenis. De lijst is tot stand gekomen door een onafhankelijk onderzoek in opdracht van NPO.

Overgave
Na de dood van haar dierbare vriendin Annemarie erft Marijn Frank haar hardloopkleren. Ze haat hardlopen, maar gaat trainen voor de marathon in Berlijn. Al rennend kijkt ze terug op haar vriendschap, haar ziekte en sterven. Een documentaire over hoe ingrijpend verlies van een dierbare kan zijn.

De Indische rekening
In de Indische rekening gaat Hans Goedkoop, zelf uit een familie met wortels in Nederland-Indië, op zoek naar de resten van de koloniale geschiedenis. 

Na de onafhankelijkheid van Indonesië komen honderdduizenden repatrianten en duizenden veteranen naar Nederland. Tijdens de naoorlogse wederopbouw is er weinig ruimte om bij hun ervaringen stil te staan. De mensen, de verhalen en feiten, zeker als het gaat om de oorlog die is gevoerd om Nederlands-Indië te behouden, worden zoveel mogelijk weggestopt. Maar het verleden blijft knagen.

Naast Overgave en De Indische rekening staan ook Selma’s Oorlog (MAX), Over Mijn Lijk (BNNVARA) en 2Doc: Four Hours a the Capitol (VPRO) in de top vijf. De gehele top tien is hier te bekijken.

Meer nieuws