Nettiquette: ongeschreven regels van social media

Nettiquette Nieuwsfoto

Duik in een taal die alleen pubers spreken en ontdek de ongeschreven regels van social media.
5 afleveringen van 5 minuten: online te bekijken op www.npo3.nl/nettiquette

In deze 5-delige webserie van de NTR leer je de ware betekenis van likes en comments kennen. Een wereld waarin een tag een vriendschap kapot kan maken en de juiste emoji liefde doet onspruiten.

Een vlindertje is echt zo van: “Jaaa, we kennen elkaar, maar we zijn geen vrienden, maar ik wil alsnog wat onder je foto commenten dus dan doe ik maar een vlindertje."

Regisseur Mea Dols de Jong legt samen met pubers hun ongeschreven regels op social media bloot. Hoe zit het met deze tweede taal die alleen tieners lijken te begrijpen en beheersen? Wat voor invloed heeft het op hun leven en sociale relaties? Wat zijn de positieve effecten en hoe los je de problemen op die op social media ontstaan?

Nettiquette bestaat uit vijf op zichzelf staande afleveringen (van 5 minuten) met een eigen thema. In elke aflevering vertellen bevriende jongeren tussen twaalf en zestien jaar een verhaal waarin vriendschap, verliefdheid, roem of haat centraal staat en waarin de ‘nettiquette’ een cruciale rol speelde. Via animaties, video’s, foto’s, gifjes en grafische teksten verbeeldt de serie een wereld die anders moeilijk zichtbaar is en dring je steeds dieper door tot de ware betekenis van hartjes, strijders en oogtags.

De afleveringen zijn te bekijken op www.npo3.nl/nettiquette, en tijdens de Week van de Mediawijsheid (17 t/m 24 november) wordt op social media dagelijks verder gepraat over de thema’s uit de afleveringen.

Regie & scenario: Mea Dols de Jong
Beeldconcept: Mea Dols de Jong, Michiel van Abbe & Ronald van Vessem
Animatie & Fotografie: Michiel van Abbe & Ronald van Vessem
Producent: Een van de jongens

Nettiquette kwam tot stand met financiële steun van het Mediafonds.

 

Meer nieuws