Natuur op 2: How nature works

How Nature works kolibrie Nieuws

Uitzending: elke zondag van 6 t/m 27 september, 19.15 uur, NPO 2


Hoe alles met alles verbonden is in de natuur
How nature works is een bijzondere vierdelige serie van de BBC over het delicate evenwicht in de natuur en de wonderlijke manier waarop dieren en planten elkaar in stand houden. In elke aflevering van de reeks komt één specifieke biotoop aan bod: oerwouden, graslanden, seizoensgebonden bossen en waterland.

Onze planeet is uniek door zijn overvloedige en veelzijdige levensvormen. Maar hoe dat complexe systeem van leven juist werkt, is lange tijd een raadsel gebleven. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft een aantal onwaarschijnlijke verbanden aan het licht gebracht: bizarre strategieën van de natuur en ingewikkelde mechanismen die het leven op aarde mogelijk maken. Daar gaat deze serie naar op zoek. Zo is te zien hoe de Braziliaanse notenboom voor zijn voortbestaan afhankelijk is van een knaagdier, waarom olifanten cruciaal zijn om de Afrikaanse savannes goed te houden en waarom de subtiele samenwerking van schildpadden en sponsen essentieel is voor koraalriffen.


Aflevering 1: Regenwouden, 6 september
Deze eerste aflevering neemt de kijker mee naar een gordel van smaragd rond onze planeet: de regenwouden. Centraal staat de vraag waarom regenwouden zo’n geweldige variëteit aan planten en dierenleven hebben. Het onderzoek begint in een bos in Panama, dat recordhouder is in het aantal waargenomen vogelsoorten op één dag. Daarna gaat het naar Borneo, waar we kennismaken met enkele van de grootste bosbewoners: olifanten en orang-oetans. Ze spelen een cruciale rol voor de biodiversiteit in de plaatselijke jungle. En tot slot onderzoekt het programma het ongelooflijke ‘netwerk’ dat de Braziliaanse notenboom in stand houdt in het Amazonegebied.

 
Aflevering 2: Grasland, 13 september
We reizen naar de savannes van Kenia, de uitgestrekte weidegronden van Australië en de cerrado’s (savanne-achtige gebieden) van Brazilië om te onderzoeken hoe het belangrijke ecosysteem van de graslanden werkt. In Kenia spelen neushoorns een belangrijke rol om het leven van antilopen te vergemakkelijken. In de Braziliaanse cerrado is te zien hoe wolven – normaal toch veeleters – er overleven op een heel ander dieet. In Australië wordt het grasland bevolkt door een aantal zeer specifieke diersoorten.


Aflevering 3: Bossen, 20 september
Seizoensgebonden bossen vormen een heel bijzonder ecosysteem. Twee keer per jaar krijgen alle levende wezens er af te rekenen met drastische veranderingen in hun omgeving: in de lente en in de herfst. Het hele ecosysteem moet zich dan op hetzelfde moment transformeren en aanpassen. Dat lukt slechts als alle dieren en planten perfect op elkaar zijn afgestemd en samenwerken. Deze aflevering speelt zich bijna helemaal af in de bossen van Noord-Amerika. De programmamakers volgen er de wisseling van de seizoenen in de loop van een jaar en zien de gevolgen daarvan voor dieren en planten. Hoogtepunten zijn de acrobatische sprongen van eekhoorns van boom naar boom in de herfst, de manier waarop lynxen de winter overleven en het belang van vissende beren voor het bos.


Aflevering 4: Waterwereld, 27 september
In deze laatste aflevering reizen we de wereld rond langs het water: van afgelegen bergriviertjes over uitgestrekte meren en moerassen tot koraalriffen en diepe oceanen. De reis begint in de bergen van IJsland en gaat dan naar de Zuid-Amerikaanse Pantanal, het grootste moerasgebied ter wereld. Daarna trekken we naar de mangrovemoerassen in de monding van de Ganges in Bangladesh. Via de paradijselijke koraalriffen van de Malediven duiken we daarna onder in de diepe oceaan om na te gaan hoe de grote stromingen ervoor zorgen dat de enorme hoeveelheden voedingsstoffen in het water niet verloren gaan op de bodem van de oceaan.

Herhaling van 2013

Meer nieuws