Holland Festival 2016

Daphne Bunskoek Holland Festival 2016 Nieuws

NTR en VPRO brengen op vier zaterdagavonden in juni vanuit VondelCS in Amsterdam een live tv-uitzending over Holland Festival 2016 op NPO 2. Daphne Bunskoek interviewt gasten uit de wereld van de podiumkunsten op het gebied van theater, dans en muziek.


Televisie:

Holland Festival (NTR/VPRO)
Zaterdag 4 juni, 22.35 uur, NPO 2

Met: Wende Snijders, Louis Andriessen, Cristina Zavalloni, Wine Dierickx en Ward Weemhoff

 • Zangeres Wende Snijders komt rechtstreeks uit Stadsschouwburg Amsterdam naar de studio om haar eerste indruk te geven van de openingsvoorstelling Die Stunde da wir nichts von einander wußten.
 • Meestercomponist Louis Andriessen is te gast om te vertellen over zijn opera Theatre of the World. Zijn muze Cristina Zavalloni komt een aria zingen.
 • Theateracteurs Wine Dierickx en Ward Weemhoff praten over hun theatervoorstelling Privacy, waarin ze zich laten inspireren door John Lennon & Yoko Ono en Jeff Koons & Cicciolina – artiestenkoppels die zichzelf schaamteloos etaleerden voor de kunst. Zijn artiesten exhibitionistischer dan ‘gewone mensen’?


Holland Festival (NTR/VPRO)
Zaterdag 11 juni, 23.20 uur, NPO 2

Met: Ernst Meisner, Igone de Jong, Ramsey Nasr en Simon McBurney

 • Choreograaf Ernst Meisner vertelt over zijn bewondering voor sterdanseres Igone de Jong van het Nationale Ballet en over de choreografie die hij speciaal voor haar heeft gemaakt. De Jong laat live een pas de deux uit de voorstelling zien.
 • Ook te gast is Ramsey Nasr, acteur bij Toneelgroep Amsterdam. Hij speelt de hoofdrol in de toneelbewerking van de Woody Allen-klassieker Husbands & Wives uit 1992. Hoe zit het bijna 25 jaar later met liefde, seks, passie en pijn?
 • De beroemde Britse acteur/regisseur Simon McBurney schuift aan over zijn voorstelling The Encounter, een fascinerend hoorspel dat je meeneemt naar het Amazonegebied.
 • Ook is er livemuziek


Holland Festival (NTR/VPRO)
Zaterdag 18 juni, 23.20 uur, NPO 2

Met: Arnon Grunberg, Isabelle Beernaerten aandacht voor The Orchestra of Syrian Musicians

 • Arnon Grunberg heeft voor theatergroep Wunderbaum een stuk geschreven, getiteld The Future of Sex, geregisseerd door Johan Simons. Daarin wordt onderzocht hoe seksualiteit zich ontwikkelt in een hyper geïndividualiseerde wereld waarin mensen steeds minder aan fysieke seks doen en op andere manieren hun lusten botvieren. Grunberg, de zelfbenoemde Seksrabijn des Vaderlands, praat hierover in de studio.
 • De in 2009 overleden Duitse choreografe Pina Bausch geldt als radicale vernieuwer en bron van inspiratie in de internationale danswereld. Op het Holland Festival staat haar voorstelling Nelken geprogrammeerd. De Vlaamse choreografie Isabelle Beernaert, bekend als jurylid bij So You Think You Can Dance, komt rechtstreeks vanuit de voorstelling vertellen en laten zien hoe zij door Bausch is beïnvloed.
 • Daarnaast aandacht voor The Orchestra of Syrian Musicians, dat in Amsterdam bijeengebracht wordt door popmuzikant Damon Albarn om voor het eerst in jaren gezamenlijk op te treden, nadat het orkest uit elkaar is gevallen door de oorlog.


Holland Festival (NTR/VPRO)

Zaterdag 25 juni, 23.35 uur, NPO 2

Met: Merlijn Twaalfhoven, Akram Khan, Hanneke Groenteman en Remy van Kesteren

 • Ruime aandacht voor Holland Festival Proms, waarbij diverse topartiesten een volle dag muzikale optredens verzorgen. Te gast is Merlijn Twaalfhoven die in opdracht van Holland Festival een compositie schreef voor meer dan honderd fagottisten.
 • Verder wereldster Akram Khan, de choreograaf die in Until the Lions gender, seksualiteit en het veranderende lichaam onderzoekt.
 • Hanneke Groenteman en harpist Remy van Kesteren bespreken hun festivalfavorieten.

-gasten en artiesten onder voorbehoud-


Radio:

NTR ZaterdagMatinee (NTR)
Zaterdag 4 juni, 12.00 - 16.30 uur, NPO Radio 4

Rechtstreeks vanuit Het Concertgebouw in Amsterdam: Alban Berg: Wozzeck m.m.v. Florian Boesch (bas-bariton) e.a.
Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor & Nationaal Kinderkoor o.l.v. Markus Stenz

Nooit meer slapen (VPRO)
Maandag 6 juni, 0.00-2.00 uur, NPO Radio 1

Regisseur Johan Simons komt praten over de door Arnon Grunberg geschreven voorstelling The Future of Sex.

Nooit meer slapen (VPRO)
Vrijdag 10 juni, 0.00-2.00 uur, NPO Radio 1

Acteur Robbert de Hoog over Husbands and Wives van Toneelgroep Amsterdam in regie van Simon Stone.

Avondconcert (NTR)
Dinsdag 14 juni, 20.00 uur, NPO Radio 4

Live uitzending vanuit Nationale Opera & Ballet van Joseph Haydns Die Schöpfung uitgevoerd door Collegium Vocale Gent en B’Rock Orchestra onder leiding van René Jacobs.

Avondconcert (NTR)
Donderdag 16 juni, 19.00 - 22.30 uur, NPO Radio 4
Louis Andriessen - Theatre of the World
Solisten, Asko/Schönberg o.l.v. Reinbert de Leeuw
Rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam

NTR Opera Live (NTR)
Zaterdag 18 juni, 19.00 uur, NPO Radio 4

Rechtstreeks vanuit Nationale Opera en Ballet in Amsterdam de registratie van Pique Dame van Tjaikovski, uitgevoerd door De Nationale Opera o.l.v. regisseur Stefan Herheim. Mariss Jansons dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest. 

Holland Festival Proms (NTR)
Zaterdag 25 juni, 14.00 uur, NPO Radio 4


Tussen 14.00 en 16.30 uur: omroepopnamen uit het Holland Festivalverleden.

Om 16.30 uur begint een speciale marathonuitzending vanuit Het Concertgebouw. Met onder meer Grand subphonia voor immens veel fagotten van Merlijn Twaalfhoven m.m.v. fagottist Bram van Sambeek.
17.00 uur: het Kronos Quartet speelt grootste hits en nieuw werk;
19.30 uur: het Radio Filharmonisch Orkest met Solar Trilogy van Paul Ruders; singer-songwriter Ben Folds speelt met het jonge New Yorkse kamermuziekensemble yMusic.
23.30 uur het collectief Afrika Express met Terry Riley’s In C Mali.


Vrije geluiden op NPO Soul & Jazz
Ook bij de uitzendingen van Vrije geluiden op radiokanaal NPO Soul & Jazz volop aandacht voor het Holland Festival. Zie vpro.nl/vrijegeluiden en nposoulenjazz.nl


Publiek

Voor meer informatie of het gratis bijwonen van de uitzending in VondelCS (Vondelpark 3, Amsterdam) kijk op www.vpro.nl/hollandfestival

Meer nieuws