Logo NTR

Eerbetoon in Marokko voor kunstenaar Abdellah Zaki

de bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki header

Kunstenaar Abdellah Zaki krijgt, na jarenlange strijd van dochter Hajia Zaki, officieel erkenning voor al zijn werk. Abdellah Zaki is één van de vele Marokkanen die vijftig jaar geleden naar Nederland migreerden. Voor de buitenwereld lijkt hij misschien een stereotype gastarbeider, maar zijn familie en vrienden kennen hem als een uiterst getalenteerd musicus en schilder.

Abdellah Zaki's verhaal begint in 1936 als hij wordt geboren in Casablanca. Daar ontstaat zijn grootste passie: schilderen en liederen schrijven. Hij volgt in Marokko een kunstopleiding. Eenmaal in Nederland, in jaren 60, werkt hij in verschillende fabrieken in de Flevopolder. In zijn vrije tijd schildert hij veel op zijn zolderkamer. Ook is hij een fervent musicus en componist. Zijn naasten kennen zijn werk goed maar voor de verdere buitenwereld houdt hij zijn passie tot zijn dood in 2017 angstvallig geheim.

In 2019 besteedde NTR aandacht aan Abdellah Zaki's verhaal in het tweeluik De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki. Zaki's dochter Hajia zoekt in dit tweeluik naar antwoorden op de vele vragen die ze heeft. Over haar vaders verleden, over zijn passie en verlangens en over zijn worstelingen. Ook heeft Hajia een missie: De nalatenschap van haar vader een bijzonder eerbetoon geven.

Die missie lijkt nu geslaagd: Zaki krijgt eindelijk officieel erkenning in Marokko. Zijn kunstwerken zijn toegevoegd aan het culturele erfgoed, en op 16 juli 2022 wordt er een speciale hommage georganiseerd in het koninklijk theater Mohammed V in Rabat. Met daarbij een bijzondere bijdrage en steun van Prinses Laurentien.

Bekijk hier De bijzondere nalatenschap van Abdellah Zaki.

Meer nieuws