Droombeeld - Het Uur van de Wolf - kort

Droombeeld - Het+Uur van de Wolf-kort

Het Uur van de Wolf - kort is een nieuw podium voor inspirerende korte documentaires over jonge en getalenteerde Nederlandse kunstenaars. Korter dan de reguliere afleveringen van Het Uur van de Wolf, maar met hetzelfde uitgangspunt gemaakt. Op dinsdag 26 november om 22.40 uur op NPO 2: Droombeeld.

Prijswinnend fotograaf en beeldend kunstenaar Çiğdem Yüksel probeert de herinnering aan de generatie van haar overleden oma een blijvende plek te geven in de geschiedenis. Door generatiegenoten van haar grootmoeder te portretteren, schetst Yüksel een gelaagd beeld van vrouwen uit Turkije die eind jaren zestig naar Nederland kwamen. Regisseur Rosa Ruth Boesten (Master of Light) geeft een inkijk in de persoonlijke zoektocht van een talentvol fotograaf en beeldend kunstenaar.

Glimlachend vertelt Selvet Şükür over de minirok die ze van haar man kreeg toen ze, pas verloofd, in Amsterdam kwamen: ‘Ik heb deze kleren heel vaak aangetrokken en nog steeds bewaard.’ Terwijl ze fotografeert, voert Çiğdem Yüksel openhartige gesprekken met vrouwen uit Turkije die in dezelfde periode als haar oma naar Nederland kwamen. Onafhankelijke vrouwen die keihard werkten voor hun plek in de Nederlandse samenleving. Yüksel laat op deze manier een radicaal ander beeld zien dan de stereotiepe voorstelling van de 'migrantenvrouw' die vaak in de media te zien is.

In haar zoektocht naar een gelaagd beeld van deze vrouwen stuit Yüksel op het werk van fotograaf Bertien van Manen. Van Manen legde in 1979 deze vrouwen al vast in haar boek Vrouwen te gast. 45 jaar later bezoekt Yüksel een aantal van dezelfde vrouwen en tekent hun verhalen op in haar nieuwe boek en een gelijknamige tentoonstelling getiteld Je moest eens weten.

Deze verhalen verwerkt Yüksel in een video-installatie, waarin ze beeld en textielsculpturen verweeft om het droombeeld van haar oma tastbaar te maken. Hiermee probeert Yüksel niet alleen de herinneringen aan haar oma vorm te geven, maar er ook voor te zorgen dat deze generatie vrouwen niet in de vergetelheid geraakt. Droombeeld is een intieme film over migratie, beeldvorming, identiteit en de strijd voor erkenning.

Uitzending: dinsdag 26 november om 22.40 uur op NPO 2
Regisseur: Rosa Ruth Boesten
Producent: Prospektor

Meer over de tentoonstelling, zie hier
Meer over het boek, zie hier

Meer nieuws