Feestelijk Top 2000 tv-seizoen

In de maanden november en december kan de muziek liefhebbende kijker bij de NTR weer ruimschoots zijn hart ophalen aan diverse Top 2000 programma’s. We trappen af met de nieuwe vierdelige serie De magie van 25x Top 2000, waarin de 25 edities centraal staan en het succes van deze NPO Radio 2 muzieklijst ontrafeld wordt. De muziekkennis wordt getest in de Top 2000 Quiz, dit jaar is de presentatie in handen van oud-winnaar Thomas van Luyn, uiteraard bijgestaan door Leo Blokhuis. In Top 2000: The Untold Stories gaat presentator Leo Blokhuis weer kriskras door de archieven van 20 jaar Top 2000 a gogo, op zoek naar niet eerder vertoonde reportages en interviews. Op Kerstavond presenteren Leo Blokhuis en Shay Kreuger Top 2000 De Opening. En natuurlijk mag de Top 2000 a gogo niet ontbreken: in het iconische Top 2000 café worden de gasten dit keer samen met Leo Blokhuis verwelkomd door gastheer en presentator Diederik Ebbinge.

De magie van 25x Top 2000 header

De magie van 25x Top 2000

Wekelijks vanaf vrijdag 3 november rond 21.35 uur op NPO 3
Ter gelegenheid van de 25ste radio-editie van de NPO Radio 2 Top 2000 wordt in de vierdelige serie De magie van de Top 2000, aan de hand van gesprekken met huidige en toenmalige NPO Radio 2 Dj’s, luisteraars en artiesten, het onverwachte succes van deze muzieklijst ontrafeld. In het programma komt niet alleen de geschiedenis van de Top 2000 aan bod, ook de kern van het succes wordt besproken door drie wetenschappers uit de wereld van filosofie, neurologie en musicologie.
Klik hier voor meer informatie

Top 2000 Quiz 2023

Top 2000 Quiz

Wekelijks van zondag 3 t/m 24 december rond 20.10 uur op NPO 3
Thomas van Luyn presenteert samen met Leo Blokhuis een nieuwe serie van de Top 2000 Quiz. Samen ontvangen zij elke aflevering drie duo's van bekende Nederlanders die hun muziekkennis laten testen. Het beste koppel van elke aflevering komt elkaar weer tegen in de finale-uitzending. Welk team wordt met hun kennis, charme en vrolijkheid de grootste muziekkenners van 2023 en wint die felbegeerde platenspeler?

Thomas van Luyn: “Ik ben vanaf het begin al groot fan van de Top 2000 Quiz en van Leo Blokhuis. In 2021 heb ik samen met zangeres Lakshmi al een keer een editie gewonnen. Om nu zelf , samen met Leo, de Top 2000 Quiz te mogen presenteren vind ik fantastisch en ik kijk er enorm naar uit”.

De deelnemende teams van dit seizoen zijn:

Aflevering 1: Angela Groothuizen en Nabil Aoulad Ayad, Jeroen Kijk in de Vegte en Marian Mudder, Jurgen van den Berg en Merel Koman
Aflevering 2: S10 en Froukje, Henry van Loon en Fernando Halman, Mylou Frencken en Joost Oomen.
Aflevering 3: Herman Brusselmans en Sophie Frankenmolen, Sef en Steven Kazàn, Eva Koreman & Jasper Demollin.

 

The Untold Stories programmapagina

Top 2000: The Untold Stories

Wekelijks van zaterdag 9 t/m 30 december rond 23.35 uur (30 december om 23.00 uur) op NPO 3
In zijn geheel te bekijken vanaf 3 december op NPO Start
In een nieuw seizoen van Top 2000: The Untold Stories gaat presentator Leo Blokhuis weer kriskras door de archieven van 20 jaar Top 2000 a gogo, op zoek naar niet eerder vertoonde reportages en interviews. Dit seizoen duikt hij onder ander in de muzikale roots van Bob Marley en vertelt songwriter Mike Batt over zijn inspiratie voor het nummer Nine Million Bicycles van Katie Melua. Ook is er een aflevering speciaal gewijd aan het bezoek van Jimi Hendrix aan Nederland in 1967 en vertellen de leden van Orchestral Manoeuvres in the Dark over hoe ze opeens in het beroemde Top of the Pops terecht kwamen. 

Aflevering 1
In de eerste aflevering een boeiend verhaal van Robbie Robertson, de dit jaar overleden gitarist en songwriter van The Band, over het nummer ‘The Night They Drove Old Dixie Down’. We gaan naar Jamaica en duiken in de muzikale roots van Bob Marley. En songwriter Holly Knight schreef maar liefst 9 nummers voor Tina Turner, zij vertelt over hun samenwerking en de totstandkoming van onder andere ‘The Best’.

Aflevering 2
Het nummer ‘Nine Million Bicycles’ van Katie Melua is geschreven door Mike Batt, hij vertelt hoe hij geïnspireerd werd nadat hij met Katie de stad Beijing bezocht. We gaan naar Nashville waar Bill Kelly, de voormalige zanger van The Buoys, vertelt over ‘Timothy’, een nummer van Rupert Holmes dat over kannibalisme gaat. We zien hoe hij na jaren van seks, drugs & rock-‘n-roll de kerk heeft ontdekt. Tegenwoordig scoort hij hits met gospelsongs.

Aflevering 3
De gehele aflevering staat bijna helemaal in het teken van die twee keer in 1967 dat Jimi Hendrix naar Nederland kwam. Hendrix maakte grote indruk op het Nederlands publiek, zoals we horen van presentatrice Judith Bosch, die hem verwelkomde in haar programma Fanclub; Wim van Krimpen organiseerde in Rotterdam de Hippy Happy-beurs en boekte het enige Nederlandse optreden van Jimi Hendrix; Lex Harding was in 1967 niet alleen radio-dj, maar ook manager van een band en wist Hendrix op de gevoelige plaat vast te leggen. Tenslotte vertelt Jules Deelder een schitterend verhaal over een ontmoeting met zijn gitaargod, die zelfs bij hem bleef slapen.

Aflevering 4
In deze aflevering een portret van de muzikale reis die zanger en gitarist Ray Parker jr. al op jonge leeftijd ondernam. We spreken ook Huey Lewis over het nummer ‘I Want A New Drug’ en het feit waarom hij mag spreken over het nummer ‘Ghostbusters’ van Ray Parker jr., dat wel heel erg op zijn nummer lijkt. De leden van Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD) vertellen hoe ze na eindeloos gepruts met zelfgebouwde synthesizers opeens in Top of the Pops terechtkwamen. En we krijgen een inkijkje in het creatieve brein van Erik de Jong, oftewel Spinvis.   

Top 2000: De Opening
Uitzending: zondag 24 december rond 22.30 uur op NPO 3
Om middernacht gaat op Kerstavond de 25ste editie van de Top 2000 van start op Radio 2. Voordat dit zilveren jubileum op de radio losbarst, wordt er in het programma Top 2000: De Opening samen met de Dj’s van de Top 2000 op zoek gegaan naar de muzikale parels en de bijzondere verhalen uit de lijst. Vijf bekende Nederlandse artiesten en bands die met hun muziek genoteerd staan in de lijst, spelen een eigen nummer en een cover uit de Top 2000. De presentatie is in handen van Leo Blokhuis en Shay Kreuger.  

Shay Kreuger: “De Top 2000 is het mooiste muzikale feestje van Nederland, waar luisteraars, radio-dj's en muziek samenkomen. Om de opening te mogen verzorgen met radio collega Leo is een cadeautje en te gek.’” 

De Top 2000 a gogo 
Uitzending: dagelijks vanaf dinsdag 26 t/m 31 december rond 19.00 uur op NPO 1
Het eindejaarsfeestje met vertrouwde ingrediënten: reportages over liedjes uit de lijst, videoclips met verrassende weetjes en afwisselende gasten die herinneringen delen of vertellen over hun muzikale helden. Nieuw in deze setting is Diederik Ebbinge die het programma dit jaar samen met Leo Blokhuis presenteert. Aan de Top 2000-bar is traditiegetrouw weer alle gelegenheid om anekdotes op te dissen en sterke verhalen te vertellen.

Diederik Ebbinge: “Het is een eer om in zo'n iconisch programma in te mogen stappen. Mijn popmuziekkennis loopt ongeveer tot medio jaren 90, maar gelukkig heb ik de piepjonge Leo Blokhuis aan mijn zijde."

Top 2000 a gogo-podcast
In samenwerking met NPO Radio 2 maakt de NTR acht nieuwe afleveringen van de Top 2000 a gogo-podcast. Leo Blokhuis neemt je mee op een ontdekkingsreis door de popgeschiedenis en onthult verrassende verbanden, opmerkelijke details, en uiteraard worden deze inzichten rijkelijk geïllustreerd met bijpassende muziekfragmenten.
De eerste aflevering staat vanaf 25 november online. De podcast is hier te beluisteren en via je favoriete podcastapp.

Top 2000 Pubquiz
Naast de televisie-uitzendingen van de Top 2000 Quiz speelt Leo Blokhuis op 3, 10 en 24 november ook de Online Pubquiz vanuit zijn werkkamer.