Meer informatie
Dr. Nasrs Wunderkammer is een soort reisprogramma-ter-plekke, waarin kunst, wetenschap, cultuur, natuur en geschiedenis samengaan. In elke aflevering zien we een klein deel van Ramsey’s verzameling en bezoekt hij een kenner van een onderwerp dat hem fascineert. De kijker gaat mee: naar de prentenarchieven van Teylers museum bijvoorbeeld, of een afgelegen kerkhof om korstmossen te zoeken. Een ontdekkingsreis, op zoek naar ordening, verklaring, en vooral: verwondering over hoe onze wereld elkaar steekt.
Ramsey Nasr: “Eigenzinnige hobby’s op tv vind ik vooral interessant als het iets breders vertelt, over het hier en nu. Mijn verzamelobjecten zie ik als aanleiding om een maatschappelijk thema te behandelen, van klimaatrampen tot het geloof, seksisme en kolonialisme. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik ooit ging verzamelen: ik wilde als kind de wereld leren begrijpen. Je kunt me nog steeds niet gelukkiger maken dan door me op pad te sturen met bijvoorbeeld een mossenspecialist. Wat me aanspreekt in vorige eeuwen is dat de wereld nog niet ‘af’ was. Men had een enorme drang naar kennis. Maar ook de schaduwzijde fascineert me; de zwarte randen van de geschiedenis.”
De zes afleveringen van Dr. Nasrs Wunderkammer hebben ieder hun eigen thema:
Aflevering 1: Orde en chaos
Van oorsprong is een Wunderkammer een manier om de wereld te verzamelen en categoriseren. We zien hoe Ramsey orde schept tussen de vele natuurencyclopedieën, natuurprenten, trilobieten, korstmossen en vlinders in zijn collectie en ontdekken hoe verschillende natuuronderzoekers vroeger te werk gingen.
Aflevering 2: Kijken en bekeken worden
Door zijn Nederlands-Palestijnse roots is Ramsey altijd gefascineerd geweest door beeldvorming en de constructie van de werkelijkheid. In deze aflevering komen we erachter hoe optische illusies, wereldtentoonstellingen, pseudo-wetenschap en oude fotografie nog steeds onze blik op de ander beïnvloeden.
Aflevering 3: Ons lichaam
Als schrijver zit Ramsey soms wat opgesloten in zijn hoofd. Misschien dat hij daarom wel dingen verzamelt die juist met het lichaam te maken hebben. Erotische gravures uit de 16e eeuw, maar ook wetenschappelijk-anatomische afbeeldingen, Victoriaanse prenten en vroege naaktfotografie. Hoe zijn we in de loop der eeuwen omgegaan met ons lichaam?
Aflevering 4: Hang naar duisternis
Waar ligt de grens tussen schoonheid en gruwel? Ramsey onderzoekt zijn fascinatie voor beelden waar we liever van wegkijken, samen met oorlogsfotograaf Bram Jansen en kunstenaar Carolein Smit.
Aflevering 5: Vergankelijkheid
Vergezeld door actrice Olga Zuiderhoek bezoekt Ramsey een begraafplaats, op zoek naar korstmossen en pratend over nalatenschap. Ook praat hij met Mattie Boom van het Rijksmuseum over post-mortem fotografie.
Aflevering 6: Leven als een verzamelaar
Met een immer uitdijende collectie vraagt Ramsey zich af waar zijn verzameldrang gaat eindigen. Hij bezoekt een kijkdag van een veiling en ontmoet een vader en zoon, die samen een rariteitenkabinet onderhouden. Wat is de functie van een verzamelaar?