Meer informatie

Vanaf 25 april te beluisteren op radio1.nl/podcasts en in je favoriete podcast-app.

In 1977 werden Cruijff en zijn familie slachtoffer van een brute, gewapende overval in Barcelona. De overvaller had de aanslag minutieus gepland. In de podcast is onder andere te horen welke gevolgen deze traumatische ervaring had voor Cruijff, zijn gezin en zijn voetbalcarrière. Was dit de reden dat Johan bedankte voor het WK in 1978? Ook kom je meer te weten over Cruijffs transfer naar Feyenoord. Hij maakte Feyenoord in 1984 landskampioen, maar de club wilde Cruijff eigenlijk al tien jaar eerder naar Rotterdam halen. Wat had het Belgische Waregem daarmee te maken? In de andere afleveringen hoor je of Cruijff een weldoener was of juist een op geld beluste man. En kom je te weten wat er precies gebeurde achter de slagboom van de Arena op 24 maart 2011, toen de zogenaamde 'fluwelen revolutie" bij Ajax ontplofte. Deze bewuste dag zette de toon voor een jarenlange strijd om de macht bij Ajax.

Inleiding door Tom Egbers
De vier afleveringen worden voorafgegaan door een zogenaamde "nulde aflevering". Daarin staat Tom Egbers, die elke afzonderlijke aflevering ook inleidt, stil bij zijn eigen ervaringen en ontmoetingen met Johan Cruijff. Ze werkten een aantal jaren samen bij de NOS, waar Cruijff rondom voetbalwedstrijden van de Champions League en het Nederlands Elftal analyseerde. Tom maakte hem dan ook mee achter de schermen, en leerde Cruijff op die manier van heel dichtbij en persoonlijk kennen.


Credits

Podcast De Onbekende Cruijff. Van de makers van Andere Tijden Sport (NOS/NTR)
Makers: Monique Tesselaar, Kees Jongkind, Eline de Zeeuw, Steven van der Gaag, Maaike van den Broek, Dirk Jan Roeleven, Guido van Gorp, Jeroen Stekelenburg.
Eindredactie: Marion Oskamp en Simon Heijmans
Eindredacteuren Andere Tijden Sport: Jurgen Leurdijk en Marcel Goedhart
Productie: Taco Lindenkamp