Afleveringsinformatie
Als koning Willem III in 1890 overlijdt, is zijn dan tienjarige dochter Wilhelmina de enige troonopvolger. Acht jaar later, in 1898, wordt ze officieel tot koningin gekroond. De eerste koningin van Nederland, amper 18 jaar oud. Tijdens haar regeerperiode, die een halve eeuw zou duren, krijgt de vorstin o.a. te maken met twee wereldoorlogen en een grote economische crisis. Ondertussen moet ze ook zorgen voor het voortbestaan van de Oranje-dynastie. De 4-delige serie Wilhelmina, een leven voor de troon biedt een intrigerende inkijk in het leven van een zwaar beproefde, lastige én idealistische vorstin.
Bij haar overlijden in 1962, nu zestig jaar geleden, wordt koningin Wilhelmina vooral geroemd vanwege haar rol in de Tweede Wereldoorlog. Ze is dan de ‘Moeder des Vaderlands’, de stem van Radio Oranje. Het beeld dat we daar nog steeds bij hebben is dat van een oudere, bijna vierkante dame.
Haar rol tijdens de lange regeerperiode die vooraf gaat aan de Tweede Wereldoorlog; nadat als ze als 18-jarige – even oud als prinses Amalia nu – wordt ingehuldigd, en als jonge vrouw (de Amerikanen noemen haar zelfs ‘Queen pretty face’) de eerste vrouw op de Nederlandse troon wordt, zijn op de achtergrond geraakt. In de 4-delige serie gaan de makers van Andere Tijden dieper in op het leven van Wilhelmina. Van haar vroegste jeugd waarin ze spelend met poppen leert hoe om te gaan met haar onderdanen, tot de opvang van Hongaarse vluchtelingen in de jaren 50 op Paleis Het Loo. De filmploeg bezoekt onder meer het speelhuisje dat speciaal voor Wilhelmina bij Het Loo is gebouwd, de kassen waar ze als jong meisje vaak met haar vader is en het kasteel waar Wilhelmina en Hendrik elkaar hebben leren kennen. Uit het rijke archief komen o.a. beelden van de inhuldiging van Wilhelmina in 1898, die tot de oudste bewegende beelden van ons land behoren. Met behulp van deskundigen en bijzondere ooggetuigen ontstaat zo een indringend portret van de vrouw die maar liefst een halve eeuw de Nederlandse troon bekleedt - het langst van alle Oranjevorsten.
Wilhelmina, Een leven voor de troon wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok, staande bij de vele standbeelden van Wilhelmina door het land, die haar in de verschillende fases van haar leven weergeven. Van alle Oranjes werd Wilhelmina het vaakst uit steen gehouwen of in brons gegoten. Actrice Ricky Koole – die eerder in een mini dramaserie de jonge Wilhelmina speelde – vertolkt in voice-over citaten van Wilhelmina. Speciaal voor deze serie zijn sommige foto’s en films ingekleurd, die Wilhelmina op een bijzondere manier nog meer tot leven brengen.
Afleveringsinformatie:
Aflevering 1: Het koninginnetje - 25 april om 22.20 op NPO 2
De opvoeding van de 10-jarige Wilhelmina komt helemaal in het teken van de troonsopvolging te staan nadat haar vader Willem III is overleden. Een publiciteitscampagne rond het kleine meisje moet de populariteit van de Oranjes vergroten. Met succes. Al is er nog even sprake van terroristische dreiging, het overgrote deel van Nederland juicht als Wilhelmina in 1898 officieel wordt gekroond.
Aflevering 2 De Oranje-taak - 26 april om 22.20 op NPO 2
Wilhelmina zet zich aan haar regeringstaak. Maar ook een andere plicht roept: het voortbestaan van de Oranjes. Ze vindt aanvankelijk het geluk bij prins Hendrik die haar, na diverse miskramen, dochter Juliana schenkt. Maar het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, een bijna-revolutie en de ontrouw van haar echtgenoot brengen nieuwe problemen.
Aflevering 3 Vastberaden - 27 april om 22.10 op NPO 2
Vanwege de economische crisis schrapt Wilhelmina officiële ontvangsten en galakleren. Meer kleur komt er in de Oranje-familie weer door het huwelijk van Bernhard en Juliana, ook al komt de echtgenoot uit het gehate Hitler-Duitsland. Als WOII daadwerkelijk uitbreekt, geven de jonge generatie en de vernieuwingsgedachte de koningin in Londen nieuwe inspiratie.
Aflevering 4: Gewoon leven - 28 april om 22.20 op NPO 2
Bij terugkeer in Nederland hoopt koningin Wilhelmina nog even dat oude verhoudingen in de politiek doorbroken kunnen worden. Als dat niet het geval blijkt, is haar energie op. In 1948 geeft ze het stokje over aan haar dochter Juliana. Ze trekt zich terug op Het Loo waar ze zich wijdt aan godsdienst en schilderen. Als prinses biedt ze nog menigeen de helpende hand, maar haar karakter maakt het moeilijk om daadwerkelijk contact te leggen.