Afleveringsinformatie

AFL. 1 – Vrijthof
In aflevering 1 van Verborgen Verleden van Nederland reist Waldemar Torenstra af naar Maastricht. Daar, in het hart van de stad, ligt het beroemde Vrijthof. Een plein waarop men graag flaneert of naar de walsjes van André Rieu luistert, maar wie belandde er hier vroeger op de brandstapel? Wie waren de Romeo en Juliet van het Vrijthof? En wie stikte er in een graatje? Op dit mooie Maastrichtse plein vloeien zowel het bier als het wijwater rijkelijk en komen leven én dood samen.

AFL. 2 – Brandaris
De Brandaris en zijn Terschelling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al meer dan 400 jaar waakt deze oudste vuurtoren van Nederland over zijn eiland en de bewoners. En de liefde is wederzijds. ‘Als ik op mijn sterfbed lig, wil ik de Brandaris zien.’ Maar hoe heeft deze toren weer en wind, de weerbarstige tijd, én die vechtlustige Engelsen in 1666 weten te trotseren? Waldemar Torenstra duikt in de geschiedenis van de Brandaris. 

AFL. 3 - Portugese synagoge
Al sinds 1675 staat deze tempel middenin het Amsterdamse leven: de Portugese Synagoge. Waar de Portugese joden ooit werden verdreven uit Spanje en Portugal vonden ze in Amsterdam een nieuw thuis. Maar de leden van de synagoge keken altijd verder, over de muren van de synagoge heen, de stad in, de grenzen over. Menig Portugees joodse familiegeschiedenis wordt dan ook opgevrolijkt door verhalen over woeste piraten, messiaanse rabbijnen en wereldreizigers . En precies daarom is de Portugese Synagoge, ondanks vervolging, ondanks de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, allereerst een plek van leven. 

AFL. 4 – Giethoorn
Het isolement van vroeger is vervangen door massatoerisme, het weerbarstig landschap door een lieflijk dorpsgezicht. Toeristen uit de hele wereld komen op Giethoorn af. Maar dit pittoreske dorpje is het gevolg van een keiharde strijd om te overleven in zware omstandigheden. Wie waren de eerste mensen die door dat barre landschap trokken? Hoe hebben de Chinezen dat geïsoleerde dorpje in Overijssel eigenlijk gevonden? En wat valt er allemaal te vinden op de bodem van de gracht als de botsende toeristenbootjes weer verdwenen zijn? Waldemar Torenstra gaat op zoek naar de ziel van Giethoorn.

AFL. 5 – Paleis Soestdijk
Voordat Paleis Soestdijk op slot gaat voor een grondige verbouwing, bezoekt Waldemar dit Huis van Oranje. Hij dwaalt van kamer naar kamer en hoort de verhalen die erbij horen. Zo is er de zaal waar Koningin Juliana haar passie voor amateurtoneel botvierde; Waldemar haalt daar met een vrouw die nog Juliana toneel heeft gespeeld herinneringen op. Een andere kamer eert Koning Willem II, de held van Quatre-Bras. Ook Koningin Wilhelmina en Koningin-regentes Emma hebben hun sporen nagelaten. Hoe verder Waldemar teruggaat in de geschiedenis van Soestdijk, hoe meer sterke vrouwen van Soestdijk hij tegenkomt.

AFL. 6 – Oude Haven Rotterdam
Waldemar leert Rotterdam kennen in en om de Oude Haven. Hier komen verleden en heden samen: hier is de stad ontstaan en hier is de stad verwoest. Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog hoort hij van een vrouw die als jong meisje het bombardement van nabij heeft meegemaakt: in de schuilkelder zongen Duitse soldaten liedjes met haar om de herrie niet te hoeven horen.

Aan de Oude Haven is het Witte Huis overeind gebleven. Dat die eerste wolkenkrabber van Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog een centrum van spionage en contraspionage van Duitsers en Engelsen was, wist Waldemar niet. Van Kaat Mossel had hij wel gehoord, maar waarom zij zo’n echte heldin van Rotterdam wordt hem in geuren en kleuren verteld door een nazaat van Kaat. En ook al is het Rotterdamse motto ’Geen woorden maar daden’, verhalen vertellen over hun stad kunnen ze.

AFL. 7 – Hotel Des Indes
Een meer Haagse plek dan het statige en chique Hotel Des Indes aan het Lange Voorhout is nauwelijks denkbaar. Waldemar gaat er graag op onderzoek uit naar wat zich daar allemaal heeft afgespeeld. Hij hoort de verhalen van exclusieve modeshows, geheime politieke ontmoetingen en grote feesten met uitbundige muziek en wilde dansen die zelfs tot politiek ingrijpen leidden. Maar er was ook veel leed, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog. De toenmalige directeur blijkt toen een bijzondere rol te hebben gespeeld. Dat ’s Gravenhage nu de internationale stad van vrede en recht is, heeft het voor een deel ook aan het fraaie Hotel Des Indes te danken.

AFL. 8 - Martinitoren
De Martinitoren is nog altijd het hoogste gebouw van de Stad Groningen en de Groningers zijn er trots op. Eigenlijk is het een wonder dat de toren er nog staat. Waldemar hoort hoe de Martinitoren bijna werd opgeblazen tijdens de Tweede Wereldoorlog, vele keren zwaar werd beschadigd door blikseminslag en brand, en al in de zeventiende eeuw onder vuur lag van Bommen Berend. De Martinitoren heeft het allemaal doorstaan en draagt er de littekens nog van.

Al eeuwen zet de beiaardier de toon voor de sfeer in de stad; ook die traditie wordt met enthousiasme voortgezet. De Martinitoren is onmisbaar: het verbindt de Groningers met hun stad en met elkaar.