Recepten

Recept van Jannie (22 juli): Speklapjes met peterseliesaus en aardappelen (4 personen)

ingrediënten:
5 ons stevig buikspek van een lekker varken met zwoerd
paar lepels olie
zout, peper naar smaak
30 gram roomboter
2 à 3 eetlepels bloem
2,5 dl melk
2,5 dl room
evt. extra water van de aardappelen
1 verse bos krul peterselie gewassen, gedroogd, uitgeslagen en fijngehakt
1,5 kg aardappelen

bereiding:
Snijd het vlees in dunne plakken met het zwoerd ca 1 cm.
Laat het rustig in een koekenpan met een lepel olie langzaam bakken tot het krokant is, het zwoerd moet ook krokant zijn.
Schil de aardappelen, spoel ze af, snijd ze en laat ze in water koken tot ze net gaar zijn; voeg naar wens zout toe.
Smelt de boter langzaam (niet heet laten worden), roer de bloem er doorheen, evenals de melk en de room, draai het vuur wat hoger en laat de saus dikker worden, terwijl deze langzaam aan de kook komt. Is de saus te dik, voeg dan wat kookvocht toe van de aardappelen. Voeg vlak voor het serveren de peterselie toe en breng op smaak.

Serveer op een bij voorkeur warm bord (Jannie: 'Wij doen de saus altijd over de aardappelen.')


Recept van Songül (uitzending 15 juli): Syrisch pistache-roomijs

ingrediënten:
300 ml slagroom
7 eieren
1 tl suiker
1 klein zakje mastiek
2 el oranjebloesemwater
50 g pistachenootjes

extra nodig:
vijzel
eventueel ijsmachine

bereiding:
Breng de slagroom aan de kook. Splits de eieren. Klop de eidooiers met de suiker in een metalen kom au bain-marie tot een romige dikke crème. Voeg geleidelijk de slagroom toe en klop net zolang tot er een dunne vla ontstaat. Vijzel de mastiek met de suiker fijn. Haal de vla van het vuur, strooi het mastiek-suikerpoeder erover en voeg het oranjebloesemwater al kloppende toe.
Laat de vla afkoelen. Meng de pistachenoten door het mengsel. Schenk in een met plasticfolie beklede diepvriesbak en dek af met de folie. Laat het ijs in circa 6-8 uur bevriezen. Roer na een paar uur het ijs door zodat de pistachenootjes goed verdeeld worden.

TIP: Mastiek kun je kopen bij een Marokkaanse winkel. Vraag dan om 'meska'.


Recepten van Archell (uitzending 1 juli):


Bakijou Stoba
 
ingrediënten:
1 kg. bakkeljauwfilet
6 aardappelen in blokjes
4 eetl. zonnebloemolie
2 uien in blokjes gesneden
1 paprika in blokjes gesneden
3 stelen bleekselderij in blokjes gesneden
4 knoflookteentjes fijngehakt
1 eetl. ketjap
1 tl. komijnpoeder
1 tl. nootmuskaatpoeder
2 tl. complete seasoning (Merk: BADIA)
2 grote tomaten in stukjes
1 eetl. ketjap
2 eetl. tomaten puree
1 cup water
1 eetl. natuurazijn
 
Bereiding:
Bakkeljauw spoelen en in ruim water 24 uur laten weken.
Volgende dag afgieten en met vers water in een pan aan de kook brengen, 15 minuten laten doorkoken.
Weer afgieten en laten afkoelen; eenmaal afgekoeld uit elkaar halen.
De olie verwarmen in een pan op laag vuur.
Ui, knoflook, paprika en bleekselderij enkele minuten fruiten.
Specerijen erbij doen en even myoteren.
Tomatenpuree erbij  meebakken om te ontzuren.
Daarna bakkeljauw toevoegen en ongeveer 5 minuten meebakken op middelhoog vuur.
De rest van de ingrediënten toevoegen, goed roeren en alles aan de kook brengen, vuur temperen, deksel op de pan doen en het geheel 20 minuten laten pruttelen.
Als de stoof tijdens het koken dreigt uit te drogen gewoon een beetje water bijgieten.   
 
Funchi

ingrediënten:
2 cups maismeel  
4 cups water (1 liter)
1,5 tl. zout
1 eetl. boter
 
Bereiding:
Het water met de zout aan de kook brengen.
Al roerend met een garde het maismeel toevoegen.
Het geheel ongeveer 20 à 30 minuten op laag vuur laten garen.
Af en toe met een grote houten lepel door het Funchi mengsel roeren.
Als laatste de boter erin en flink doorroeren.
De Funchi op een bord storten dat van tevoren nat is gemaakt met water.
Het eerst mooi rond maken en daarna met een ander bord erop drukken om zo een soort van taart te vormen waardoor het overal even dik is.
Tot slot ongeveer 10 minuten laten rusten en daarna kun je het in elk gewenste vorm en grootte snijden.


Recept van Simo (uitzending 24 juni): Schapenkop

Ingrediënten:
1 schapenkop, over de lengte doormidden gehakt (vraag je slager!)
1 bol knoflook
2 stukken prei
1 bosui
3 rode uien
2 chilipepers
1 sinaasappel
1 bosje bladpeterselie
3 blaadjes laurier
1 theelepel zout
Halve theelepel zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel komijn
2 kaneelstokjes
100 ml olijfolie
 
Benodigdheden:
Stoompan
Normaal keukengerei
 
Bereiding:
Pak het onderstel van de stoompan. Doe daar 3 liter water in.
Snijd de prei grof, was deze en voeg deze aan het water toe.
Doe hetzelfde met twee rode uien, de bosui (grofgesneden), het laurierblad (in z'n geheel), een half bosje bladpeterselie (grofgesneden) en de twee kaneelstokjes.
Zet de pan op matig vuur.
Voor de marinade van de schapenkop hak een half bosje bladpeterselie fijn en doe deze in een bakje. Voeg het zout, de peper, de paprika, de komijn en de gemberpoeder toe.
Snijd of pers twee teentjes knoflook fijn, snijd een rode ui fijn en voeg deze toe, samen met de olijfolie.
Rasp de schil van de sinaasappel en voeg deze toe. Ook het sap van de sinaasappel mag erbij.
Meng alles goed door elkaar.
Snijd de chilipepers in tweeën en voeg deze toe aan de marinade.    
Marineer nu de schapenkop, ook de binnenkant. Laat dit 15 minuten intrekken.
Doe daarna de schapenkop in de pan, deksel erop, en zet deze bovenop het onderstel.
Laat de schapenkop 4 uur stomen op zacht vuur.
Serveer de schapenkop bijvoorbeeld met brood, zaalouk en een groene salade.
Je kunt eventueel de bouillon nog inkoken en toevoegen als saus.


Recept van Antonio (uitzending 17 juni): Fave (tuinbonenpuree)

Dop de tuinbonen.
Laat ze 24 uur weken in water.
Kook ze gaar in water op een laag vuurtje.
Voeg peper, zout en olijfolie toe naar smaak.
Dien het op als een mooie gladde puree.
Als variatie kun je ook Pecorino-kaas of verse kruiden zoals zoals tijm, dragon of majoraan toevoegen.