Komende uitzending

Deze zondag live op NPO Radio 1

Artsen: Steeds meer mensen mijden zorg en medicijnen vanwege eigen risico

Tijd om het eigen risico af te schaffen? Huisartsen in Gelderland zien dat steeds meer patiënten zorg mijden, omdat het voor hen te duur is. Marianne van den Anker gaat zondagavond - samen met inwoners - op zoek naar oplossingen tijdens een live debat in de bus van NPO Radio 1 in Nijmegen.

“Mijn buurvrouw had geen geld om naar het ziekenhuis te gaan voor een uitgebreid onderzoek. Nu blijkt dat nog maar een paar maanden te leven heeft”, vertelt Danny Cornelissen die met de gele hesjes liep. Hij pleit voor het afschaffen van het eigen risico.

Ook huisarts en straatdokter Peter Brinkman ziet patiënten die hun eigen risico niet kunnen betalen. Brinkman probeert het doorverwijzen zoveel mogelijk te vermijden om de kosten zoveel mogelijk te beperken. Maar is het afschaffen van het eigen risico de oplossing?

Marianne van den Anker praat live vanuit Nijmegen met inwoners van Gelderland en: 

Peter Brinkman – Huisarts en straatdokter
Petra Molenaar – SP-gemeenteraadslid
Danny – Zorgmijder die over zijn ervaringen en dilemma's vertelt

Moeten scholieren in de klas vertellen hoeveel exen ze hebben?

 Om scholieren bewust te maken van de risico’s van onveilige seks, hebben gezondheidsorganisaties Soa Aids Nederland en Rutgers de zogeheten exenmeter ontwikkeld. Scholieren vullen online in hoeveel sekspartners ze hebben gehad en krijgen vervolgens een virtueel netwerk te zien van hun bedpartners en hun exen.

Het spel won vorig jaar een Lovie Award, voor het beste digitale project van Europa. Is dit een slimme manier om seks meer bespreekbaar te maken? Of is praten over je exen iets te intiem voor 15-jarigen voor in de klas? Ook te gast: Erwin Visser van Soa Aids Nederland.

Actie tegen agressieve honden in Arnhem

Volgens de lokale partijen in Arnhem zorgen loslopende honden flink voor overlast en gevaar voor de bewoners Steeds meer hardlopers, spelende kinderen, fietsers mijden bepaalde plekken. Het probleem? Een gebrek aan handhaving. Iets wat inwoners al jaren horen. Maar als handhaving niet werkt, wat is dan wel de oplossing? Een debat tussen inwoners.

Zondag 10 februari 2018
live op NPO Radio 1
tussen 20.00 en 21.00 uur

Meediscussiëren kan! Stuur een bericht tijdens de uitzending via de NPO Radio 1-app of -site.