Meer informatie

Na een overzichtstentoonstelling in Fotomuseum Den Haag besluit fotograaf Jan Banning een sabbatical te nemen. Terwijl felicitaties en lovende recensies binnenstromen, kijkt hij terug op zijn leven en vraagt vraagt hij zich af: wat heb ik nou écht veranderd in deze wereld? De succesvolle fotograaf besluit zijn agenda volledig vrij te maken om zich in te zetten voor één persoon, een vrouw die hij vijf jaar eerder fotografeerde in een gevangenis in Georgia: Christina Boyer. Banning raakt ervan overtuigd dat Boyer 27 jaar geleden onterecht is veroordeeld voor de moord op haar 3-jarige dochter. Radiomaker Katinka Baehr volgt Banning gedurende een jaar. Het resultaat is de driedelige radiodocumentaire Jan & Christina, een persoonlijke verhaal van een kunstenaar met een missie. Kan hij meer betekenen zonder camera dan met?

De fotograaf & de veroordeelde vrouw
Jan Banning is een geëngageerde kunstenaar-fotograaf en stelt in zijn foto’s vaak onrecht aan de kaak. De fotograaf  is onder meer bekend van zijn impactvolle series Troostmeisjes en Bureaucratics en won voor zijn werk talloze prijzen. Voor de fotoserie Law & Order uit 2016 fotografeert hij gedetineerden in een vrouwengevangenis in Georgia, VS. Waaronder Christina Boyer. Achteraf verdiept hij zich in haar zaak en kan hij het gevoel van dat zij onterecht vastzit niet van zich afschudden. Banning besluit zijn carrière tijdelijk on hold te zetten om uit te vinden wat er precies gebeurde op de dag dat Boyers dochtertje Amber  stierf, nu bijna 28 jaar geleden. Toestemming om haar te bezoeken in de gevangenis krijgt hij niet, maar hij belt met haar, graaft zich een weg door het Amerikaanse rechtssysteem en reist naar de VS om hulp te mobiliseren. 

Ook werkt Banning, ondanks alle barrières, samen met Boyer aan een nieuw fotoproject. Waaronder een combinatie van foto’s die Banning maakt tijdens zijn zoektocht naar de waarheid in de VS en persoonlijke reacties in tekst daarop van Christina Boyer, die veel onthullen over haar heftige leven.

Jan & Christina is een documentaire (en podcastserie) van Katinka Baehr over een fotograaf die alles opzij zet om écht iets te kunnen betekenen voor iemand. Over onrecht, doorzettingsvermogen en de bijzondere band tussen een fotograaf en een veroordeelde vrouw.

Over fotograaf Jan Banning
Jan Banning is een Nederlandse autonome kunstenaar/fotograaf. Zijn werk bevindt zich op het grensvlak van journalistiek en kunst. Met zijn projecten, bijvoorbeeld Bureaucratics, Troostmeisjes, Law&Order, en Red Utopia, kreeg hij wereldwijde aandacht. Jan Banning won met zijn werk talloze prijzen, waaronder een World Press Photo Award en elf onderscheidingen in de Zilveren Camera-competitie. Naar aanleiding van zijn overzichtstentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag in mei 2018 schrijft de Volkskrant. “Jan Banning laat kunst en geëngageerde journalistiek samenkomen”. “Gelauwerde fotograaf met een boodschap”, aldus EenVandaag. 

Over documentairemaker Katinka Baehr
Katinka Baehr is een onafhankelijke programmamaker. Ze maakt, ontwikkelt en produceert (radio)documentaires en podcasts, met name voor NPO Radio 1. Programma’s die zij op haar naam heeft staan zijn bijvoorbeeld de podcastseries Plots en Het leven, een gebruiksaanwijzing en de documentaire Terug, over migranten die terugkeren naar hun land van herkomst. Met haar werk als programmamaker won ze verschillende prijzen, waaronder de prestigieuze Prix Europa.

Jan & Christina is een podcast van de NTR voor Radio Doc op NPO Radio 1 gemaakt door Katinka Baehr, techniek Arno Peeters, eindredactie Ottoline Rijks. De serie is mede mogelijk gemaakt door het NPO Fonds.