Informatie
De ‘justitie-imams’ geven jongens als Fehd richting en steun maar durven ook hun eigen kwetsbaarheid te tonen. Wat de televisieserie waarin zij openhartig over hun leven en werk vertellen zowel ontroerend als intrigerend maakt.
“Als imam in de moskee heb ik gefaald.” Dertien jaar werkt Iftekhar Chishti nu in de gevangenis van Krimpen a/d IJssel. Hij is 57 jaar oud en komt oorspronkelijk uit Pakistan. In 1987 kwam hij naar Nederland en begon als imam in een Pakistaanse moskee in Rotterdam. Dat deed hij in het begin met veel plezier maar hij zag jongeren steeds vaker afglijden in crimineel gedrag. Daar had hij nauwelijks grip op. Chishti ziet zijn huidige werk in de gevangenis als een persoonlijke herkansing om jongeren weer op het rechte pad te krijgen.
“Oh jee, moet ik tussen al die kerels gaan werken,” dacht Nurul Ummah toen ze anderhalf jaar geleden als imam werd aangesteld in de gevangenis van Leeuwarden. Ze is 35 jaar oud, geboren in Indonesië en kwam 12 jaar geleden ‘voor de liefde’ naar Nederland en trouwde met haar Nederlandse man.
Nurul heeft nooit gedacht dat ze als vrouwelijke imam in een gevangenis zou gaan werken en had niet verwacht dat ze deze baan zou krijgen, maar heeft inmiddels het vertrouwen van de gedetineerden gewonnen.
“Dit is iets wat ik altijd al zocht,” zegt de 36-jarige Sohail El Kouch, sinds 2008 imam in de gevangenis van Norgerhaven. Zijn ouders komen uit Marokko, hij is in Nederland geboren. Schuld is volgens hem een onderwerp dat veel gedetineerden bezighoudt. “Ik wil mensen rust bieden en dat kan hier. Islam betekent overgave, maar het betekent ook hoop bieden.” El Kouch hoopt de gedetineerden het verleden te leren accepteren en in te zien dat ze andere keuzes hebben.
“Ik ben een uitlaatklep voor gedetineerden en ik oordeel niet.” Mehmet Uygun (46 jaar) kwam in 1980 uit Turkije naar Nederland. Na een opleiding tot automonteur gooide hij het roer om. Hij wilde met mensen werken. In Damascus ging hij theologie studeren en werd vervolgens imam in een moskee in Beverwijk. Sinds 1999 werkt hij in de gevangenis van Zwaag.
“Ik wil gedetineerden zonder te oordelen hun eigen verantwoordelijkheid laten ontdekken.”
Imam achter tralies is een programma gemaakt door de NTR in opdracht van de NPO in het kader van de moslimzendtijd.