De Man en de Maan
NPO Start

De Man en de Maan

Over een land met een missie en een man met een droom.

Vanaf 28 januari wekelijks

Informatie

Wie naar de maan wil, moet tegenwoordig in China zijn. Maar samenwerken met de Chinese ruimtevaartorganisatie blijkt niet zonder risico. Dat merkt sterrenkundige Marc Klein Wolt in de NTR-podcast 'De man en de maan'.

Wat gebeurde er tijdens in de periode net na de oerknal? Om het antwoord op die vraag te vinden heeft de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt een radiotelescoop nodig op de achterkant van de maan. Eén probleempje: daar is nog niemand geweest.

Om zijn droom waar te maken, gaat Marc in zee met opkomende ruimtemacht China. Het klikt meteen tussen het kleine Nederlandse team en de gigantische Chinese ruimtevaartorganisatie: beide partijen zijn ambitieus en schrikken terug niet van onorthodoxe manier van werken. 'Ruimtevaart cowboy style', noemt Marc het.

Maar samenwerken met China is nog niet eenvoudig. Terwijl het Nederlandse team het moordende tempo van hun Chinese partner probeert bij te benen, duiken er steeds meer problemen op. Onschuldige misverstanden? Of is er sprake van sabotage?

Op het moment dat Marcs droom aan duigen dreigt te vallen, komt hij voor een keuze te staan: hoe ver is hij bereid te gaan om één van de grootste mysteries van ons heelal bloot te leggen? Is hij bereidt om zich aan te passen aan de grillen van de Chinese ruimtevaartorganisatie? Ook als dat ingrijpende gevolgen heeft voor zijn team én voor zijn gezin?

Voor De man en de maan volgde documentairemaker Saar Slegers Marc Klein Wolt drie jaar lang tijdens zijn samenwerking met de CNSA, de Chinese ruimtevaartorganisatie. Via videodagboeken die hij speciaal voor de podcast bijhoudt, ziet ze hoe zijn wetenschappelijke droom langzaamaan verandert in een diplomatieke (of: politieke) nachtmerrie.

Beluister de podcast ook op de podcastpagina van NPO Radio 1.

Aflevering 1: Een lift
Sterrenkundige Marc Klein Wolt heeft een uitzinnig plan: hij wil duizend antennes plaatsen op de achterkant van de maan. Daarmee wil hij aan de weet te komen wat er gebeurde net na de oerknal, tijdens de duistere peutertijd van ons universum.

Hij heeft één probleem: de Europese ruimtevaartorganisatie en de NASA verklaren hem min of meer voor gek. Zijn plan is te duur, te complex. Maar die boodschap gaat er bij Marc niet in. Goed, misschien moet hij wat kleinschaliger beginnen… maar een lift naar de maan, dat moet toch te regelen zijn?

Aflevering 2: De eerste date
China heeft in korte tijd een enorme ruimtevaartindustrie uit de grond gestampt en is van plan om in 2025 wereldleider te zijn op het gebied van ruimtevaarttechnologie. Als sterrenkundige Marc Klein Wolt voor de eerste keer naar China vliegt voor een kennismaking met de Chinese ruimtevaartorganisatie, de CNSA, is hij dan ook danig onder de indruk van zijn nieuwe samenwerkingspartner. Hij kan zijn geluk niet op. Maar of dat gevoel wederzijds is?

Aflevering 3: Een plastic doosje
Terwijl sterrenkundige Marc Klein Wolt en zijn team alles op alles zetten om van de radiotelescoop op tijd af te hebben, komt er tegenwerking vanuit onverwachte hoek. De Europese ruimtevaartorganisatie wil de levering van de radiotelescoop aan China tegenhouden. Ze zijn bang voor diefstal van militaire technologie. Wat niet helpt is dat de communicatie met het Chinese team almaar moeizamer wordt en Marc het gevoel krijgt dat hij de controle verliest.

De man en de maan is een podcast van NTR, NPO Radio 1, Autres Directions en Aldus' producties. De serie is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds.

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.