Informatie

Wie naar de maan wil, moet tegenwoordig in China zijn. Maar samenwerken met de Chinese ruimtevaartorganisatie blijkt niet zonder risico. Dat merkt sterrenkundige Marc Klein Wolt in de NTR-podcast 'De man en de maan'.

Wat gebeurde er tijdens in de periode net na de oerknal? Om het antwoord op die vraag te vinden heeft de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt een radiotelescoop nodig op de achterkant van de maan. Eén probleempje: daar is nog niemand geweest.

Om zijn droom waar te maken, gaat Marc in zee met opkomende ruimtemacht China. Het klikt meteen tussen het kleine Nederlandse team en de gigantische Chinese ruimtevaartorganisatie: beide partijen zijn ambitieus en schrikken terug niet van onorthodoxe manier van werken. 'Ruimtevaart cowboy style', noemt Marc het.

Maar samenwerken met China is nog niet eenvoudig. Terwijl het Nederlandse team het moordende tempo van hun Chinese partner probeert bij te benen, duiken er steeds meer problemen op. Onschuldige misverstanden? Of is er sprake van sabotage?

Op het moment dat Marcs droom aan duigen dreigt te vallen, komt hij voor een keuze te staan: hoe ver is hij bereid te gaan om één van de grootste mysteries van ons heelal bloot te leggen? Is hij bereidt om zich aan te passen aan de grillen van de Chinese ruimtevaartorganisatie? Ook als dat ingrijpende gevolgen heeft voor zijn team én voor zijn gezin?

Voor De man en de maan volgde documentairemaker Saar Slegers Marc Klein Wolt drie jaar lang tijdens zijn samenwerking met de CNSA, de Chinese ruimtevaartorganisatie. Via videodagboeken die hij speciaal voor de podcast bijhoudt, ziet ze hoe zijn wetenschappelijke droom langzaamaan verandert in een diplomatieke (of: politieke) nachtmerrie.

Beluister de podcast ook op de podcastpagina van NPO Radio 1.


De man en de maan is een podcast van NTR, NPO Radio 1, Autres Directions en Aldus' producties. De serie is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds.