De Aardappeleters
NPO Start

De Aardappeleters

Joris Vermeer zoekt naar de achtergronden van ons dagelijkse eten.

va 27mei | 19.20u | NPO 2 | hh

Afleveringen

SCHNITZEL - maandag 17 december, 19.15 uur, NPO 2
Joris doet een verbijsterende ontdekking. Niemand weet het en je hoort er dus nooit iets over, maar de schnitzel is Nederlands. Net als tulpen, molens en soft drugs.
Uit recent taalkundig onderzoek blijkt dat het woord schnitzel is gebaseerd op de Achterhoekse uitspraak van het woord afsnijdsel. Wiener schnitzel is niets anders dan een marketingtruc van de Oostenrijkers. We moeten onze culinaire erfenis beter bewaken, meent Vermeer. Wiener is dood, leve de Winterswijker schnitzel.

ROTI - dinsdag 18 december, 19.20 uur, NPO 2
De lekkerste pannenkoek ter wereld eet je in het mooiste land op aarde. Surinaamse roti. Bakra aardappeleter Joris Vermeer, doorkruist Suriname op een rotte brommer en hij ziet er bos- en stadscreolen, joden, Chinezen en indianen en vooral veel, heel veel hindoestanen. Hij ontdekt hoe een Indiase pannenkoek het schopt tot nationaal Surinaams symbool. En dat heeft te maken met misschien wel de zwartste bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. In discobusje vier ontdekt Joris Vermeer, tot zijn afgrijzen, zijn eigen houten Hollandse heup.

VIETNAMESE LOEMPIA - 19 december, woensdag 19 december, 19.30 uur, NPO 2
Op een regenachtige marktdag is het misschien wel het lichtpuntje van de dag, de loempia! Maar niemand realiseert zich dat achter deze snack een verhaal van oorlog, ellende en vluchten schuilgaat. Iedere loempiakraam heeft zijn eigen familiedrama, waarbij mensen uit Vietnam huis en haard in de steek hebben gelaten en zijn gevlucht naar alle uithoeken van de wereld. Ook naar Nederland. In deze aflevering van De Aardappeleters praat Joris Vermeer hierover met de Nederlands/Vietnamese loempiaverkoper Toan Vu.

In Vietnam gaat Joris op zoek naar de oorsprong van deze koning uit de frituur en stuit op grote verschillen tussen hier en daar. Het origineel heet niet 'loempia' en de Vietnamees kent geen rode saus. En koning uit de frituur? Welnee! Een rauwe loempia is daar de norm. 

CEVICHE - donderdag 20 december, 19.15 uur, NPO 2
Ceviche is rauwe vis met een spetter citroen. Kun je daar een half uurtje televisie over maken? Met gemak. Joris struint met zijn lompe Hollandse poten per ongeluk door een massagraf, ontdekt dat de Peruaanse kip alle ansjovis uit de zee heeft opgegeten en hij eet het lekkerste kommetje vis ooit bij het wereldberoemde restaurant Maido in Lima.

Oh ja en Ceviche is niet Arabisch, niet Spaans, Japans of Peruaans. Nee hoor, echt niet. Het is gewoon Nederlands. Want zure haring.

COQ AU VIN - Vrijdag 21 december, 19.15 uur, NPO 2
De haan is het nationale beest van de Fransman. Een symbool dat het opgewonden, protserige karakter van de inwoner van Frankrijk perfect weergeeft. En dan, het eten! Coq au vin is haan in wijn. Wat kan er Franser zijn? Met die gedachte stort Joris ‘mangeur de pomme du terre’ Vermeer zich in een avontuur dat meteen een tragische wending neemt. Morsdood blijkt de haan, de Fransman blieft hem al lang niet meer. Zelfs de chef van een befaamd sterrenrestaurant weet niet wat ie ermee aan moet. Le coq est mort. Gelukkig ontdekt Joris Vermeer de Belgen. Daar kraait de haan niet, nee, daar zingt ie.

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.