Page 22 - NTR Jaarverslag 2015
P. 22

Programmering Geschiedenis 2015
Jaarverslag 2015
Voorwoord 2
Verslag raad van toezicht 3
Code goed bestuur
en integriteit
Publieke omroep 4
Directieverslag 6
Prijzen 16
Programmering 2015
Informatie 20
Geschiedenis 22
Educatie 25 Diversiteit 28 Kunst & Cultuur 32 Jeugd & Schooltv 35
Organogram 42
Geschiedenis is al jaren een belangrijk thema voor de NTR. Begrip van het verleden is immers onmis- baar om de wereld van nu te begrijpen. De NTR- geschiedenisprogramma’s zijn diversvan aard. Naast het wekelijkse Andere Tijden zijn er de grote series over specifieke periodes, zoals De IJzeren Eeuw. De populaire Grote Geschiedenisquiz wordt dit jaar voorafgegaan door de Kleine Geschiedenisquiz en de NTR besteedt aandacht aan de Geschiedenis- leraar van het jaar.
Wim Kok, Andere Tijden Special
Andere Tijden
Leven in koloniaal Suriname, de onverwerkte oorlog in Indonesië, Vietnamese bootvluchtelingen, glorie en ondergang van de Mijnstreek. Het zijn maar enkele van de vele onderwerpen dit jaar in Andere Tijden. Ook minder heftige, maar net zulke belangwekkende geschiedenissen komen aan bod, zoals de sociale betekenis van het Amsterdamse Circus Elleboog, het begin van het Nederlandse vrouwenvoetbal (in Zeeland!) of het jeugdfenomeen Heintje. De aflevering over Heintje wordt met rond de miljoen kijkers zelfs een van de best bekeken afleveringen ooit.
In 2015 is er een bijzondere tweedelige Andere Tijden special, gemaakt door Thomas Blom en Misha Wessel, die helemaal in het teken staat van de regeerperiode van Wim Kok.
De IJzeren Eeuw
Het is een eeuw die in Nederland traag op gang komt: de 19e eeuw. Maar gaandeweg gaat het land radicaal op de schop. Ingrijpende politieke, economische en sociale vernieuwingen leggen de basis voor het moderne Nederland zoals dat we nu kennen: van koningshuis tot grondwet, van parlementaire democratie tot verzuiling. In de NTR/VPRO-serie De IJzeren Eeuw worden bruggen, sporen, wegen en kanalen aangelegd, ontwikkelen Amsterdam en Rotterdam zich stormachtig en verrijzen overal in het land industrieën met moderne stoommachines. De overzeese handel bloeit op en aan het eind van de eeuw komen Nederlandse wetenschappers met vijf Nobelprijzen thuis. In dertien afleveringen van 45 minuten neemt presentator Hans Goedkoop de kijker mee de 19e eeuw in.
Met De IJzeren Eeuw profileren NTR en VPRO zich weer nadrukkelijk als verdiepende omroepen, die een sterke inhoud weten te koppelen aan een grote publieksbelangstelling. Naast de televisieserie staat De Ijzeren Eeuw ook centraal in een website, een tentoonstelling in het Amsterdams museum, een boek, een versie voor Schooltv en een gezinsserie: Welkom in de IJzeren Eeuw.
Kreeg De Gouden Eeuw een website in de vorm van een krant, De IJzeren Eeuw krijgt er een in de vorm van een tijdschrift, getiteld IJzer.
Door op de hoofdstuknaam te klikken, gaat u direct naar het bewuste hoofdstuk
22


































































































   20   21   22   23   24