Page 20 - NTR Jaarverslag 2015
P. 20
Programmering Informatie 2015
Jaarverslag 2015
Voorwoord 2
Verslag raad van toezicht 3
Code goed bestuur
en integriteit
Publieke omroep 4
Directieverslag 6
Prijzen 16
Programmering 2015
Informatie 20
Geschiedenis 22 Educatie 25 Diversiteit 28 Kunst & Cultuur 32 Jeugd & Schooltv 35
Organogram 42
De informatieve programmering van de NTR biedt ongebonden en onafhankelijke duiding van de achtergronden van het nieuws. Dit is ook de rol van de NTR in Nieuwsuur, dat samen met de NOS wordt gemaakt en het toonaangevende nieuws- en achtergrondenprogramma van de publieke omroep is. Op NPO Radio 1 biedt de NTR verdieping met het programma Radio Doc.
Nieuwsuur
Nieuwsuur (NOS/NTR) wordt zeven dagen per week uitgezonden op NPO 2. In 2015 is Nieuwsuur ook online meer aanwezig op relevante platforms, waardoor de kijker Nieuwsuur steeds beter weet te vinden. Het gemiddelde kijkcijfer stijgt van 629.000 in 2014 naar 660.000 in 2015. Bij grote nieuwsgebeurte- nissen trekt Nieuwsuur in 2015 regelmatig tussen de 750.000 en een miljoen kijkers. Het programma onderscheidt zich door op onafhankelijke en onpar- tijdige wijze, achtergronden en context te geven bij het dagelijkse nieuws. Dit jaar zijn er regelmatig bijzondere series te zien, zowel over nationale als internationale onderwerpen. De primeurs over de Teeven-deal en de reportage over de Syrische vluchteling Fares zijn twee van de vele memorabele onderwerpen.
Onderzoeksjournalist Bas Haan haalt de Teeven-deal en de informatie die daarbij hoorde boven water en wordt daarvoor bekroond met de titel Journalist van het jaar 2015.
De bloedige oorlog in Syrië krijgt een persoonlijk gezicht in een reportage van verslaggever Roozbeh
Kaboly. De 18-jarige Fares vlucht van Damascus naar Duitsland. Hij trekt dwars door Europa, samen met zijn moeder en zijn broertje. “Het is de eerste keer dat ik mijn land en mijn vader achterlaat. Het breekt mijn hart.” Een bijzondere reportage die zijn weg vindt naar de meest uiteenlopende online kanalen.
5 jaar later
5 jaar later, met Jeroen Pauw, is al jaren een vaste afsluiter van het jaar. Het format ondergaat in 2015 een aanpassing: in plaats van in de studio interviewt Jeroen zijn gasten op locatie, bijvoorbeeld de vertrek- hal van Schiphol (Bert Koenders), de catacomben van Thialf (Sven Kramer) of een muziekstudio in Volendam (Jan Smit). De andere geïnterviewden van 2015 zijn Emile Roemer, Gordon en Adriaan van Dis. Het interview met Gordon doet door diens controversiële uitspraken veel stof opwaaien.
Los van de locaties is het idee hetzelfde als in het begin: vijf jaar geleden heeft Jeroen Pauw gesprekken gevoerd met verschillende bekende Nederlanders. Persoonlijke gesprekken over de toekomst. Over heimelijke verlangens, serieuze angsten, keiharde ambities en zuivere voorspellingen.
Door op de hoofdstuknaam te klikken, gaat u direct naar het bewuste hoofdstuk
20