Page 6 - NTR Jaarrekening 2015
P. 6

NTR Jaarrekening 2015
Directieverslag 2
Bedrijfsvoering 6
Verslag Auditcommissie 9 Samenstelling Raad van Toezicht en directie 10
Jaarrekening
Balans 11 Exploitatierekening 13 Exploitatierekening per platform 14 Kasstroomoverzicht 15 Grondslagen van
waardering en resultaat- bepaling 16 Toelichting op de balans 23 Toelichting op de exploitatierekening 34 Accountantskosten 39 Nevenactiviteiten 40 Financiële instrumenten 41 Transacties met
verbonden partijen 42 WNT en bezoldiging 43 BBPO 47 Onafhankelijk product 48 Sponsorbijdragen,
bijdragen van derden
en bartering 49
Overige gegevens Resultaatbestemming 57 Controleverklaring 58
Door op de hoofdstuknaam te klikken, gaat u direct naar het bewuste hoofdstuk
Inleiding
De Code Goed Bestuur en Integriteit bepaalt dat er jaarlijks een schriftelijke uitgebreide bedrijfsvoering- verklaring wordt gemaakt.
Onderstaand wordt beschreven wat onder bedrijfs- voering wordt verstaan, welke ontwikkelingen er op dit gebied waren in 2015 en er wordt een verklaring afgegeven.
Bedrijfsvoering
Onder bedrijfsvoering wordt verstaan: de sturing en beheersing van de bedrijfsprocessen binnen de organisatie om de gestelde doelstellingen te kunnen realiseren. Het betreft sturing en beheersing van zowel de primaire processen als van de processen die hiervoor faciliterend zijn (de ondersteunende processen).
Het uitgangspunt is dat de bedrijfsprocessen van de NTR zo efficiënt en effectief mogelijk worden ingericht en dienen te waarborgen dat aan de geldende wet- en regelgeving wordt voldaan.
De sturing en beheersing van de bedrijfsprocessen binnen de NTR vindt onder andere plaats door middel van visie- en beleidsdocumenten, begroting, intekening en rapportages. Daarnaast zijn, naast wet- en regelgeving (waaronder het Handboek Financiële Verantwoording), interne richtlijnen en procesbeschrijvingen aanwezig.
De bedrijfsprocessen zijn voldoende beheerst en daar waar nodig zijn passende maatregelen genomen om de effectiviteit te verbeteren.
Bedrijfsvoering
Op het gebied van de bedrijfsvoering is bij de NTR in 2015 bijzondere aandacht geweest voor:
1.
Optimaliseren van de administratieve organisatie (AO) en interne controle
Vanuit een oogpunt van kwaliteit, rechtmatigheid en doelmatigheid is het wenselijk om de bedrijfsprocessen op een eenduidige manier te beschrijven en uit te voeren. In 2013 is de NTR gestart met het beschrijven en vastleggen van bedrijfsprocessen volgens de lean management methode (efficiënt en effectief). In de proces- beschrijvingen zijn onder meer risico’s, controles ter voorkoming van risico’s en rollen en verantwoordelijkheden opgenomen.
De volgende processen zijn inmiddels vastgelegd: projectbegrotingen, inkoop productiefaciliteiten, externe financiering, intekening OCW-gelden Video en Audio, ontvangst- en verwerking OCW-gelden, factuurverwerking, licentieverkoop, uitzendproces en archivering TV, aanbestedingen, salaris- verwerking en personeelsadministratie- en registratie. De procesbeschrijvingen worden jaar- lijks opnieuw beoordeeld en indien nodig herschreven. Daarnaast is in 2015 een aantal werkbeschrijvingen opgesteld, waaronder een handleiding voor factuurvoorschriften en BTW, het afsluiten van projecten en het fiatteren van begrotingen.
In 2016 worden nog een aantal proces- en werkbeschrijvingen vastgelegd, waaronder planning & control cyclus, HR-cyclus, aanname personeel en fragmentverkoop en inkomsten kabel/muziek/videma.
6


































































































   4   5   6   7   8