De ramadan is 22 maart van start gegaan. Tot aan 20 april onthouden moslims zich van eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Maar ramadan is niet alleen vasten: het draait ook om solidair zijn met mensen die het minder goed hebben.

Dat en meer wil de NTR graag voor het voetlicht brengen met een speciale, veelzijdige programmering. Zo is er het wekelijkse programma Ramadan in Nederland, waarin bijzondere verhalen rond de ramadan worden verteld. Maar ook een nieuwe quiz, RaRa Ramadan. Want wat weet Nederland eigenlijk over de ramadan, en wat niet? Daarnaast komt het radioprogramma Suhoor Stories dagelijks met actualiteiten, inspirerende verhalen en handige recepten.

Ramadan in Nederland

Karim Amghar en Nora Akachar gaan in Ramadan in Nederland op zoek naar bijzondere verhalen rond de ramadan.  Dit doen zij niet alleen, maar samen met presentatoren en verslaggevers van vier regionale omroepen.

Nora en Karim gaan ook een persoonlijke uitdaging aan. Zo wil Karim tijdens de vastenmaand de marathon van Rotterdam lopen en zal Nora ondanks een negatief advies om gezondheidsredenen toch mee vasten.

Wat is de betekenis van deze maand voor hen persoonlijk en in het dagelijks leven? En hoe gaat het op het werk met collega’s die niet moslim zijn? Alle verhalen samen geven een mooi beeld van een bijzondere maand.

Ramadan in Nederland zie je woensdag 29 maart om 18.30 uur op NPO 2 en daarna op NPO Start.

RaRa Ramadan

Wat weet Nederland over de ramadan? Dit nieuwe programma, gemaakt voor en door moslims, neemt het publiek voor het eerst op luchtige wijze mee in het gedachtegoed en de belevenis van de ramadan. In verschillende quizrondes stelt Nora Akachar de kennis van bekende gasten over de ramadan op de proef.

RaRa Ramadan is vanaf maandag 3 april te zien om 20.30 uur op NPO 3.

Ramadan conference

De traditionele oudejaars- en Sinterklaasconferences, wie kent ze niet? Maar nu is het tijd voor een conference die geheel gewijd is aan de ramadan. Cabaretiers Fuad Hassen, Jörgen Raymann, Mouna Laroussi en Anuar vertellen over hun eigen inzichten en visie op de ramadan. Welke tradities en gebruiken komen hierbij kijken en tegen welke obstakels lopen ze aan? De cabaretiers spelen samen op het toneel en wisselen elkaar af.

De Ramadan conference zie je zondag 23 april om 21.45 uur op NPO 3 en daarna op NPO Start.

Suhoor Times

Een primeur op de radio! Want voor het eerst in de geschiedenis wordt een radioprogramma gepresenteerd door zeven Islamitische vrouwen. Nora Akachar, Ouassima Tajmout, Leila Prnjavorac, Sevval Kayhan, Sabra Rahiembaks, Fitria Jelyta en Dounia Maakor brengen de ochtendrituelen van meer dan een miljoen Nederlanders onder de aandacht in het dagelijkse Suhoor Stories.

Tijdens de show wisselen actualiteiten, inspirerende verhalen, handige recepten elkaar af totdat de laatste ogenblikken voor het vasten aanbreken.

Suhoor Stories wordt van 22 maart tot en met 22 april een half uur voor zonsopgang uitgezonden via npokx.nl en op NPO 2. Na afloop is de podcast te beluisteren op NPO Luister.

NPO Kennis

Meer kennis op doen over de ramadan en de gewoontes en rituelen die daarbij komen kijken? Dat kan via NPO Kennis, in verschillende stories leggen ze de verschillende aspecten van de vastenmaand uit. Bekijk de stories hier.