“We zijn echt niet alleen maar aan het knuffelen met de dieren”

leestijd: 4 minuten

Als je het dierenverzorgster Denyah vraagt, zijn neushoorns de allerleukste dieren van de dierentuin. Sinds twee jaar is zij medeverantwoordelijk voor deze dieren in Diergaarde Blijdorp. In Het Echte Leven in de Dierentuin zien we haar én de zwarte neushoorns in actie. Het verzorgen van deze bedreigde diersoort behelst veel meer dan wat je normaal als bezoekers kunt zien.

Denyah: “Al van jongs af aan wist ik dat ik iets met dieren wilde gaan doen. Dieren zijn altijd heel eerlijk, je weet precies wat je aan ze hebt. Natuurlijk kunnen ze wel eens onverwacht uit de hoek komen, maar heeft dit vaak een reden. Ik vind veel dieren leuk, maar neushoorns zijn wel mijn favoriet. Dat is pas gekomen sinds ik in de dierentuin met neushoorns ben gaan werken. Dan merk je pas hoe geweldig neushoorns zijn. Ze zien er heel robuust en ook wel gevaarlijk uit, maar ze hebben maar een heel klein hartje. Omdat ze ons vertrouwen, kunnen wij ze heel dichtbij ze komen. Dat is handig als zij medische behandeling nodig hebben."

Denyah Franken

In Diergaarde Blijdorp wordt ook onderzoek gedaan naar de zwarte neushoorn.

Denyah: "We doen onderzoek naar ijzerstapeling bij deze dieren. Het is nog lang niet duidelijk waarom zwarte neushoorns vaak te veel ijzer in hun lichaam kunnen hebben. Dit onderzoek is belangrijk, omdat neushoorns hier erg ziek van kunnen worden. We willen ontdekken hoe we dit kunnen voorkomen en leren zo steeds beter wat we kunnen doen om de toekomst van deze soort veilig te stellen."

Sinds enkele decennia besteden dierentuinen veel aandacht aan het nabootsen van de natuurlijke leefomgeving van de dieren. Het is allang niet meer alleen het tentoonstellen van dieren.

Denyah: “Er is natuurlijk altijd een verschil tussen hoe ze daadwerkelijk in Afrika leven, we kunnen ze niet alles geven. Maar we vinden het belangrijk om hun leefomgeving daarop aan te passen en te kijken wat we kunnen doen om hun natuurlijke gedrag zoveel mogelijk te stimuleren.

In Nederlandse dierentuinen zijn er tot nu toe drie jongen geboren bij de zwarte neushoorns. Alle drie de geboortes vonden plaats in Diergaarde Blijdorp en daar zijn we natuurlijk reuzetrots op. Het gaat om een ernstig bedreigde diersoort. Dierentuinen wisselen onderling dieren uit op advies van de coördinator van het Europese populatie managementprogramma. Op deze manier houden we een gezonde reservepopulatie in stand. In Het Echte Leven in de Dierentuin zie je dat mannetje Vungu verhuist naar een dierentuin in Leipzig en hoe zo’n transport in zijn werk gaat.”

Het Echte Leven in de Dierentuin levert ontelbaar veel mooie beelden op van de dieren. Maar daarnaast laat het programma ook zien wat dierentuinen doen aan natuurbehoud.

Denyah: “Het gaat helemaal niet goed met de dieren in de wereld. Veel dieren in onze dierentuin worden dusdanig bedreigd in het wild, dat er een kans is dat ze over enkele jaren niet meer bestaan. Voor dierentuinen is er een belangrijke rol weggelegd in zowel natuurbehoud als bewustwording bij ons publiek.

De verzorgers doen hun werk allemaal met even veel passie en liefde voor de dieren. Je ziet in Het Echte Leven hoe het er in de dierentuin aan toe gaat. Het is niet dat wij alleen maar aan het knuffelen zijn met de dieren. Het zijn en blijven wilde dieren die we zoveel mogelijk in hun eigen waarde laten. Verder doen we er alles aan om hun gezondheid en welzijn op een hoog niveau te houden.

Om dieren te helpen hoef je trouwens niet altijd naar Afrika, want zelf kun je ook een bijdrage leveren aan een beter milieu. Bijvoorbeeld als je een insectenhotel ophangt, of een keer de fiets pakt in plaats van de auto. Dat zijn ook al dingen waarmee je de natuur helpt.”

Benieuwd naar de belevenissen van onder meer de zwarte neushoorns, rode panda’s en de papegaaiduikers? Volg Het Echte Leven in de Dierentuin vanaf 26 februari elke zondag op NPO 1 en op NPO Start.