Winnaars van Rijksmuseum Junior Fellowship 2022 bekend

Junior Fellowships winnaars 2022

Elin Overwater & Femke Oostrom, Dagmar Berends en Sara Zwijnenberg & Aniek Graafsma zijn de winnaars van Rijksmuseum Junior Fellowship 2022. Dit is de jaarlijkse prijs voor het beste profielwerkstuk gemaakt door middelbare scholieren. Dit jaar werden 55 werkstukken ingestuurd. Tijdens een feestelijke uitreiking in het Rijksmuseum werden de winnaars bekend gemaakt door juryvoorzitter Astrid Sy. De winnaars ontvangen een studiebeurs van € 1.500,-. Rijksmuseum Junior Fellowship 2022 wordt georganiseerd door het Rijksmuseum en de NTR.

Astrid Sy, juryvoorzitter Rijksmuseum Junior Fellowship: “Dit jaar is een bijzonder jaar omdat we niet twee, maar drie categorieën hebben. Vmbo is er bijgekomen, daar zijn wij heel blij mee. Wat zat er weer een enorme passie en nieuwsgierigheid in de inzendingen. Het was een plezier om ze te lezen. De lezer kan zich verliezen in de onderwerpen en vergeet dat dit profielwerkstukken zijn. Wij als jury hebben in elk geval weer veel nieuws geleerd en genoten van de ongelooflijke variatie.

 De winnaars
Winnaar vmbo
Elin Overwater & Femke Oostrom
Titel werkstuk: Barok kunst
School: SG Newton (Hoorn)

Winnaar havo
Dagmar Berends
Titel werkstuk: Old, New, Victorian Blue
School: Titus Brandsma College (Velp)

 Winnaar vwo
Sara Zwijnenberg & Aniek Graafsma
Titel werkstuk: Een ster in navigeren?
School: Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen

Traineeship
De auteurs van de tien beste inzendingen hebben, voorafgaand aan de uitreiking, een meerdaagse traineeship doorlopen, waarbij ze een kijkje achter de schermen van het Rijksmuseum en de NTR kregen. Dit jaar hebben de finalisten explainers (korte uitlegvideo’s) gemaakt over het onderwerp van hun eigen werkstuk. Hiervoor werkten de deelnemers samen met de redactie van NPO Kennis. De video’s verschijnen binnenkort op SchoolTV.

 Rijksmuseum Junior Fellowship
Het Rijksmuseum Junior Fellowship is de prijs voor het beste profielwerkstuk van het Rijksmuseum. Alle scholieren (van vmbo tot vwo) kunnen meedoen door een werkstuk te maken dat een relatie heeft met het museum. Daarmee maken ze kans op een meerdaagse traineeship in het museum én een studiebeurs van 1500 euro. 

Het Rijksmuseum Junior Fellowship wordt mogelijk gemaakt door Stichting Saphir / Rijksmuseum Fonds.

 

 

Meer nieuws