Kwesties
NPO ontdekknop

Vlaanderen wint Groot Dictee 2016

Groot Dictee 2016 Nieuwsfoto

Vlaanderen heeft Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Dat bleek zaterdagavond 17 december tijdens de uitzending van het NTR-programma op NPO 2. De Vlaamse prominent Kristien Bonneure en De Morgenlezer Marco Sanders versloegen in de finale het Nederlandse team dat bestond uit schrijver Gustaaf Peek en wildcard-deelnemer Roberto la Rocca.   

De 61 deelnemers maakten in het dictee, dit jaar geschreven door A.F.Th. van der Heijden, in totaal 1138 fouten, een gemiddelde van 18 fouten. De 16 prominente Nederlanders maakten gemiddeld 25 fouten en de Volkskrantlezers hadden een gemiddelde van 15 fouten. Aan de Vlaamse zijde maakten de 14 prominenten (er was een afmelding) gemiddeld 21 fouten en de Morgenlezers hadden gemiddeld 12 fouten.

De finale werd aan Nederlandse kant behaald door schrijver Gustaaf Peek met 12 fouten en wildcard-deelnemer Roberto la Rocca met 6 fouten. De Vlamingen werden in de finale vertegenwoordigd door prominent Kristien Bonneure met 13 fouten en De Morgenlezer Marco Sanders met 7 fouten.

In de finaleronde, die dit jaar voor de tweede keer werd gehouden, bleek het Vlaamse team het sterkst. De eerste 6 woorden werden door zowel de Vlamingen als de Nederlanders foutloos gespeld. In de shoot-out verloor Nederland uiteindelijk: Nederland spelde balalajkaspeelster i.p.v. balalaikaspeelster. De Vlaamse krantenlezer spelde het goed en haalde daarmee de overwinning binnen voor Vlaanderen.

Direct na afloop van de uitzending verzorgde de redactie van Het Groot Dictee vanuit de NTR een Q&A op Twitter via #GrootDictee.

Voor meer informatie zie grootdictee.ntr.nl

Foto v.l.n.r.: Kristien Bonneure, A.F.Th. van der Heijden, Marco Sanders
©Wim Kluvers

Nieuws