ReChill
NPO ontdekknop

Tweede Kamerverkiezingen bij Nieuwsuur

Nieuwsuur Mariëlle en Twan NIEUW Nieuwsfoto

Op 15 maart gaat Nederland naar de stembus. Nieuwsuur (NOS/NTR) besteedt de komende weken volop aandacht aan de Tweede Kamerverkiezingen. Er komen twee speciale series; de lijsttrekkers van de dertien grotere partijen worden aan de tand gevoeld in thema-uitzendingen. Daarnaast onderzoekt Nieuwsuur in de reportageserie Buiten het Binnenhof hoe verschillende Nederlanders vinden dat het met Nederland gaat. Acht van de hoofdpersonen uit deze serie worden ook geportretteerd in de online special ‘Hoe gaat het met Nederland?’.

Nieuwsuur hoopt met de thema-uitzendingen en reportageserie de kijkers goed vergelijkingsmateriaal te kunnen bieden. “We hebben deze keer gekozen om minder debatten te doen – er zijn er al heel veel – en ons vooral op de partijen en hun standpunten te richten”, vertelt hoofdredacteur Joost Oranje. “Wij willen wat anders bieden en ruimte maken om per partij op de verkiezingsprogramma’s in te gaan, maar ook te kijken naar wat er in het verleden is bereikt. We proberen de kiezers zo te helpen bij het maken van hun keuze.”

Buiten het Binnenhof
Verslaggever Jan Eikelboom en redacteur Christel Voorn onderzoeken in de reportageserie Buiten het Binnenhof hoe Nederlanders aankijken tegen de politiek, hun eigen leven en de toekomst. Ze bezoeken kiezers in het hele land, onder meer Shantykoor ‘De IJsselmannen’, een nieuwsjaarbijeenkomst van MKB-ondernemers en jongeren op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Online maakt Nieuwsuur een serie portretten van acht hoofdpersonen uit Buiten het Binnenhof. Aan de hand van multimediale verhalen (ook bekend als scrollytelling) krijg je een persoonlijk inkijkje in het leven van de hoofdpersonen én hun kijk op Nederland. ‘Hoe gaat het met Nederland?’ is de centrale vraag. De interviews staan niet op zichzelf: ze worden ondersteund met achtergrondinformatie, zoals onderzoeken van o.a. het SCP, CPB en CBS. De online special is vanaf 13 februari te zien op scroll.nieuwsuur.nl/buiten-het-binnenhof.

Politieke partijen onder de loep
Nieuwsuur-anchors Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke interviewen de lijsttrekkers in speciale thema-uitzendingen over de standpunten en plannen van de politieke partijen en leggen hen vragen van kiezers voor. De dertien partijen in de huidige Tweede Kamer met twee zetels of meer zullen acte de présence geven. De uitzendingen zijn te zien tussen 23 februari en 10 maart. De afleveringen met de acht grootste partijen komen live vanuit perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Nieuwsuur - Buiten het Binnenhof
13 t/m 20 februari, 22.00-23.00 uur, NPO 2

Nieuwsuur - thema-uitzendingen politieke partijen
23 februari t/m 10 maart (m.u.v. 26 feb, 4 en 5 maart), 22.00-23.00 uur, NPO 2


23 februari: VNL, presentatie: Twan Huys vanuit Hilversum
24 februari: SGP, presentatie: Twan Huys vanuit Hilversum
25 februari: 50PLUS, presentatie: Twan Huys vanuit Hilversum
27 februari: Partij voor de Dieren,  presentatie: Mariëlle Tweebeeke vanuit Hilversum
28 februari: DENK, presentatie: Mariëlle Tweebeeke vanuit Hilversum
1 maart: SP, presentatie: Twan Huys vanuit Nieuwspoort, Den Haag
2 maart: D66, presentatie: Mariëlle Tweebeeke vanuit Nieuwspoort, Den Haag
3 maart: PvdA, presentatie: Mariëlle Tweebeeke vanuit Nieuwspoort, Den Haag
6 maart: CDA, presentatie: Twan Huys vanuit Nieuwspoort, Den Haag
7 maart: ChristenUnie Mariëlle Tweebeeke Nieuwspoort, Den Haag
8 maart: GroenLink, presentatie: Twan Huys vanuit Nieuwspoort, Den Haag
9 maart: PVV, presentatie: Mariëlle Tweebeeke vanuit Nieuwspoort, Den Haag
10 maart: VVD, presentatie: Twan Huys vanuit Nieuwspoort, Den Haag

Een uitzending in Den Haag bijwonen? Klik hier

 

Nieuws