Prominente deelnemers Groot Dictee bekend

Groot Dictee Nieuwsfoto

Uitzending:       zaterdag 19 december, 20.20 uur NPO 2

Website:            www.grootdictee.nl

 

Voetbaltrainer Alex Pastoor (Sparta Rotterdam), politiek verslaggever Ron Fresen (NOS), Radio-dj Eva Koreman (3FM), tv-producent Bert van Leeuwen,  fractielid Tweede Kamer Sharon Gesthuizen (SP), actrice Imanuelle Grives en rapper Sef, behoren dit jaar tot de Nederlandse prominente deelnemers van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. 

De jaarlijkse spellingtoets wordt zaterdag 19 december uitgezonden bij de NTR op NPO 2.
De dicteetekst wordt geschreven door de Vlaamse auteur Lieve Joris, vooral bekend van haar reisverhalen. De jury bestaat uit Annemarie Jorritsma, Lieve Joris en Ludo Permentier

De presentatie is in handen van Philip Freriks en Freek Braeckman.

 

Andere opzet
Het Groot Dictee 2015, de 26e editie, krijgt een andere opzet dan de voorgaande 25 keer.
Was Het Groot Dictee in die jaren een spellingwedstrijd tussen de prominenten en de krantenlezers, dit jaar wordt het een echte derby der lage landen, een taalstrijd tussen Nederland en Vlaanderen. Aan de ene zijde van de Eerste Kamer nemen de Nederlanders plaats: 15 prominenten en 15 lezers van de Volkskrant; aan de andere zijde de Vlamingen: 15 prominenten en 15 lezers van De Morgen. Gezamenlijk maken zij het dictee.

Na het schrijven van het dictee volgt de finale. De beste speller van de Volkskrant vormt een team met de beste prominente Nederlander; de beste speller van De Morgen vormt een team met de beste Vlaamse prominent. In de finale krijgen de teamleden de opdracht tien moeilijke woorden te spellen. Het team dat uiteindelijk de minste fouten maakt, is de winnaar van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2015: Nederland of Vlaanderen.


Aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal doen dertig bekende Nederlanders en Vlamingen mee. Zij nemen het op tegen dertig spellingkenners, die zich plaatsen via een voorronde in de Volkskrant en de Vlaamse krant De Morgen.

 

Na afloop van de uitzending verzorgt de redactie van het Groot Dictee een Q & A op Twitter via #GrootDictee. De taaldeskundige die antwoord zal geven op taalvragen van kijkers wordt later deze week bekend gemaakt via de social media van Het Groot Dictee.

 

De Nederlandse prominenten zijn:
Nicole Buch (tv-producent en presentatrice), Ron Fresen (politiek verslaggever NOS Journaal), Sharon Gesthuizen (lid Tweede Kamerfractie SP), Imanuelle Grives (actrice o.a. Alleen maar Nette Mensen en BNN-serie Vechtershart), Katja Herbers (actrice Het Nationaal Toneel, Divorce, Manhattan), Sergio Ijssel (acteur o.a. Flikken Maastricht), Nynke de Jong (Journaliste en columniste o.a. NRC Next, schrijfster), Frank Ketelaar (scenarist en regisseur), Cécile Koekkoek (hoofdredacteur VARAgids), Eva Koreman (Radio-dj 3FM), Bert van Leeuwen (tv-producent), Alex Pastoor (voetbaltrainer Sparta Rotterdam), Sef (Youssef Gnaoui, rapper o.a.The Opposites), en Ad Visser (oud-radiopresentator en televisiepresentator o.a. Toppop, en Dilan Yurdakul (actrice.)


De Vlaamse prominenten zijn:

Bart Cannaerts (stand-upcomedian, zanger en televisiemaker), Kris De Smet (Muzikant, bekend van De Nieuwe Snaar), Fred Eerdekens (beeldend kunstenaar), Fikry El Azzouzi (auteur, theatermaker, columnist), Michèle George (dressuurruiter, 4 keer Paralympisch goud), Corry Hancké (journaliste voor De Standaard), Marleen Merckx (actrice bekend van soapserie Thuis), Björn Rzoska  (fractieleider Groen in het Vlaams Parlement), Frederik Sioen (singer-songwriter, componist), Gratienne Sioncke (vrouwelijke ondernemer van het jaar 2015 met Borginsole), Lara Taveirne (auteur De Kinderen van Calais, Vlaamse debuutprijs 2015), Bogdan Vanden Berghe (algemeen directeur 11.11.11, org. voor ontwikkelingssamenwerking), Elviera Velghe (directrice FotoMuseum Antwerpen), Sien Wynants (tv-presentatrice Ketnet, muzikant).

 

 

 

Meer nieuws